Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

A megoldás neve : Lakásfűtő-készülék

2011.05.01.

Ma már évről évre egyre többen ismerik meg a lakásfűtő-készülék, azaz közismertebb nevén mini hőközpont nevét. No, nem csak a nevét, hanem magát a berendezést is, s az általa nyújtott előnyöket.


Ha valaki az egyedi fűtés és a távfűtés előnyeit akarja ötvözni, akkor ez az, amire szüksége van.

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. lehetőséget biztosít mindazoknak, akik egyedi fűtést szeretnének a távfűtés előnyeivel, annak hátrányai nélkül.

Dianovics Balázs lakásában járunk. Kellemes, fiatalos elegancia mindenhol, fűtéscsövek azonban sehol:

–         Már lakásfelújítás után voltam, amikor hallottam, hogy létezik a mini hőközpont. Utánanéztem, s rájöttem, hogy erre van szükségem. Ugyanakkor nem volt kedvem szétszedetni megint a lakásom, s szerencsém is volt, mivel földszinten lakom, így a társasház hozzájárult, hogy alulról, a pincén keresztül jöjjenek fel hozzám a vezetékek, emiatt nem kellett nagyon átalakítási munkákat végezni a lakásban.

–         Miért döntött mellette?

–         Elég sokat utána olvastam. A döntésemben a legfontosabb szempont a kényelem volt. Úgy szerettem volna, ha magam dönthetem el, mikor fűthetek, mikor nem. Magam szabályozhatom a lakás, s még a melegvíz hőmérsékletét is. Ráadásul, olcsóbb üzemeltetni.

Megnézzük a pincébe letett berendezéseket, s lakásban csupán egy termosztát maradt, tervei szerint, ezt majd lecseréli egy még korszerűbbre, olyant szeretne, amit telefonon keresztül is tud majd irányítani, hogy egy hívással feljebb vagy lejjebb vehesse a távfűtést. Ez persze még a jövő, de így sem elégedetlen, az a komfort, amire vágyott, azt megvalósult, ráadásul a szomszédjai hozzájárulása sem kellett hozzá, sőt…

 

A mini hőközpont egyik vitathatatlan előnye, hogy egyedi fűtésként viselkedik, vagyis a tulajdonosa maga hoz döntést arról, hogy mikor akar meleget a lakásában, mennyire és meddig. Nem kell senkihez és semmihez sem alkalmazkodnia. Ráadásul mivel a melegvíz előállítására is alkalmas.

Másik nem elhanyagolható előnye, hogy kevésbé jár macerával a hozzájutás, mintha gázkazánt szeretnénk.

Először is ennek beszereléséhez nem kell a közösség minden tagjának a hozzájárulása. A távhőtörvény rendelkezik arról, hogy a távfűtésről történő leváláshoz a lakótársak hozzájárulása is az egyik elengedhetetlen feltétel. Már pedig ha van egyetlen szomszéd is, aki ehhez nem járul hozzá, akkor legfeljebb csak peres eljárás során tudja a leválni szándékozó a hozzájárulást kikényszeríteni. Szomszéddal perlekedni pedig még az álmoskönyvek szerint sem jelent jót. Ezzel nem kell a lakásfűtő-készülékkel rendelkezőnek foglalkoznia, mivel továbbra is a  távhőrendszeren marad, így csak be kell jelenteni a beruházást a közös képviselőnek, egyéb engedélyeztetési kötelezettsége nincs.

Ha már az engedélyeknél és az előnyöknél tartunk. A gázfűtés tömbházas legnagyobb rizikófaktora a kémény, ha nem megfelelő az állapota, akkor ezt is rendbe kell hozatnia az érintettnek, ami pedig nem kis költséggel jár. Nem beszélve arról, hogy egy-egy rossz kémény miatt évente hány áldozatot követel a szénmonoxid mérgezés.

Mivel a mini hőközpont távhővel üzemel, így a kémények biztonságossá tételével sem kell az egyedi fűtést kérőnek foglalkoznia.

További könnyebbségek, hogy nem a tulajdonosnak kell terveztetni, engedélyeztetni a szerelést, sőt…A berendezés beszerelését, beüzemelését, az al-hőközpont kialakítását a lakásig történő vezetékkiépítést is a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató térítésmentesen vállalja magára, ez a fogyasztónak pénzébe nem kerül. Csak a lakásán belüli szerelésekről kell intézkednie

S végezetül, de nem utolsó sorban ugyanúgy a fogyasztása alapján fizet, mintha leválna a rendszerről, hiszen mérhető lett nála az energiafelhasználás.

Összefoglalva a lakásfűtő-készülék az megvalósítja az egyedi fűtés előnyeit hátrányai nélkül.

Hasonló döntésre jutott Bozsits Attila is, aki nem a lakását, hanem az irodáját alakítja át, s ez alkalommal a fűtéskorszerűsítésre is sort kerített:

–         Úgy gondoltam, hogy a kellemetlent a hasznossal ötvözöm, ha már felújítás van nálam, akkor fűtést is korszerűsítem. Mivel nagyon nagy a belmagasság, ezért hideg téli hónapokban 60 ezer forint is volt a fűtésszámlám. Ez az első szezonom, de azt már látom, hogy az idei télen ez az összeg jelentősen csökkent. Úgy vélem, hogy nem kell hosszú idő és mindenképpen megtérül a beruházás, különösen, ha figyelembe veszem, hogy a mini hőközpontok tulajdonosai összevont díjat fizetnek, úgy hogy nincs alapdíj, csak megemelt hődíj. Így nyáron csak a melegvíz fogyasztás költségei terhelnek, ez hat hónap megtakarítást jelenthet egy évben.

 

Nyalka Lászlóval, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. műszaki igazgatójával a mini hőközpontról beszélgetünk.

– A lakásfűtő-készüléket a távfűtési hőközpontban kialakított kisebb hőközpontra kötjük. A berendezés legfontosabb része tulajdonképpen egy hőcserélő, amely a kívánt hőmérsékletre állítja elő a hőközpontból kiadott magasabb hőfokú vizet.

– Mennyibe kerül?

– A berendezés ára, s ez tartalmazza a rendszer lakásig történő kiépítését áfával 390.000 ezer forint. Mi egy jól bevált, megfelelő garanciákkal, kedvező tapasztalatokkal rendelkező típust forgalmazunk.

–  Ha valaki ilyen berendezést szeretne, mennyi idő alatt valósulhat meg a beruházás?

– Mivel akkor csináljuk, ha nincs fűtés idény, így csak ezekben a hónapokban vállaljuk a szereléseket. Mindösszesen egy- másfél hónapot vesz igénybe.

– Miért éri meg a társaságnak? – fordulok Pikóné Perjési Irénhez, a DVCSH ügyvezető-igazgatójához.

– Társaságunk számára fontos, hogy fogyasztóink elégedettek legyenek, így a különböző fogyasztói igényeknek különböző megoldásokat igyekszünk biztosítani. Ha valaki szabályozható fűtést szeretne, egyedi mérési lehetőséggel, akkor annak ajánljuk a lakás-fűtőkészüléket lehetőségként.