Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

A távhőellátás biztonsága

2021.09.28.

Tisztelt Fogyasztók!

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. teszi a dolgát, és a kialakult helyzetben is dolgozik és szolgáltat. A hőtermelés részéről viszont a jelenlegi állapot az erősödő pótfűtési igény mellett nem teszi lehetővé a kielégítő szolgáltatás biztosítását, már rövid távon sem. A DVG Zrt. által, valós szolgáltatóval előzetes egyeztetés nélkül, részben önigazolásként beindított pótfűtések akár órákon belül gondokhoz vezethetnek a távhőrendszer bizonyos részein.

Mint arról már tájékoztattuk a fogyasztókat, minden propaganda ízű nyilatkozat ellenére a valóságban a DVCSH Kft. szolgáltat, de hőt vásárolni csak egyetlen helyről tud, ez pedig a Verebély úti erőmű. Az Építők úti és a Béke téri erőművek a lerohanás és erőszakos átvétel óta működésképtelenül állnak. A DVG Zrt. a betöréshez tényszerűen 30-40 kopasz verőlegénnyel készült, nem pedig földgázzal, villamos energiával, vízzel, hozzáértő szakemberekkel. Mindkét erőműben jelenleg is csak a DVG Zrt. által megbízott és finanszírozott őrző-védő cég alkalmazottai tartózkodnak. Az erőművekben csak a karbantartásokat kellett volna befejezni, de ez sem megy a DVG Zrt-nek, pedig ez értő kezekben csak pár óra lenne.

Ebben a helyzetben a hidraulikai, szivattyúzási kapacitás igencsak véges lehet, hiszen a város egy több erőműves rendszerre lett átépítve. Érdekes módon, nem a hőtermelő képesség lesz kevés, hiszen nincs nagyon hideg, hanem a városi távfűtés hidraulikai rendszere a napról napra több bekapcsolt fűtés miatt túl nagy feladat elé állíthatja a Verebély úti erőmű szivattyúit. A további nyomásnövelés sem megoldás, mert a városi hálózat egy ponton túl csőtörésekkel jelezné a határt. Ezt mindenképpen el kell kerülni.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Amennyiben a DVG Zrt. az elfoglalt erőműveket nem képes elindítani, azokban hőt termelni, napokon (rosszabb esetben órákon) belül probléma lehet a fűtésekkel. A csapokból először csak langyos víz fog folyni, a pótfűtés hatástalanná válhat. Ez sajnos nem egy elméleti fejtegetés, órákon, napokon belül ez lehet a bekövetkező valóság.

Tisztelettel:
Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft.