Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Aki többet fogyaszt, többet fizet! 1 kérdés-1 válasz

2011.03.27.

– Miért fizeti a távhő-számlájában az épület fajlagos hőfogyasztásának 200 százalékát az, aki nem csatlakozik a lakótársaival együtt KERET-programhoz?

 Galyasné Gyurina Annamária, gazdálkodási vezető, Ügyvitel Szolgáltató Kft:

–         A költségosztók nem mérnek, csak arányosítanak.  Feladatuk, hogy a hőleadó helyeken ( hőközpont) mért hőfogyasztás szétosztásában segítsenek.Nem lenne azonban az igazságos szétosztás lehetséges, ha a lakók egy része a felhasznált hője arányában, a másik fele pedig a lakása légköbmétere alapján szeretné ugyanazon hőközpontban mért hő szétosztását.

 Éppen ezért az önkormányzati rendelet szabályozza, hogy a KERET-programos szerelést, s a költségosztók felszerelését csak abban az esetben teheti meg a szolgáltató, ha a hőközponthoz tartozó közösség, ha lakói ezt egységesen kérik. Kétcsöves műszaki megoldású fűtési rendszereknél lehetőség van arra, hogy egy, rendkívüli esetben két lakó ellenállása ne akadályozza meg a többség korszerűsítési szándékát. Ilyenkor az ő beleegyezésük nélkül is megtörténhet a korszerűsítés, amelynek része a hőközpontok, a pincei elzárók felújítása, korszerűsítése, a fűtési rendszer szabályozhatóvá tétele mellett. A korszerűsítés következményként nem csak lefele lehet szabályozni a lakásokban a hőmérsékletet, hanem felfele is, így a korábbinál magasabb hőmérsékletű víz kering a rendszerben.

Annál a lakásnál, amelynek tulajdonosa nem járult hozzá a korszerűsítéshez ugyanaz a magasabb hőmérsékletű víz van a radiátorban, mint a szomszédjainál, csak nála nem lehet lefele szabályozni, tehát az a lakás jóval több hőt fogyaszt az egész ház fogyasztásából. A 200 százalékot fizetési kötelmet tartalmazó önkormányzati rendelet logikája az, hogy aki többet fogyaszt az  egész ház hőfogyasztásából, az a díj szétosztásakor is nagyobb arányban részesüljön, s ne károsítsa meg a lakótársait.  Ebből következik, hogy ezt a többletet nem a szolgáltatónak fizeti, hanem az egy  hőleadó helyhez tartozó lakások fűtési költségeinek felosztásában ez a lakás ilyen arányban veszi ki a részét.