Friss! Pünkösdi jókívánságok Pintér Tamásnak

Tovább a részletekre »

Csak a távhő ÁFA-ja csökkent

2009.08.18.

Augusztus elsejétől alacsonyabb, 18 %-os ÁFA-ja lett a távhő alapdíjának, hődíjának, a használati melegvíz alapdíjának és hődíjának .


Ugyan az ÁFA csökkentést már júliusra tervezték, de azért csak most lép hatályba, mert ezt az Európai Bizottságnak is jóvá kellett hagyni.

Fontos változás a szokásoshoz képest, hogy nem a fogyasztási időszaktól, hanem a fizetési határidőtől függően változik az ÁFA.

Azaz, aki most kapja meg a hődíj elszámoló számláját, annak már 18 % ÁFA-t kell csak fizetnie. Egyszerűsítve a dolgot: az augusztusban kiállított számla már csak 18 %-os ÁFA-t tartalmazhat. A júliusban készített számlák – jogszabályi előírásoknak megfelelően – tartalmaztak 20%, illetve 25 %-os ÁFA-t attól függően, hogy az elszámolási időszak júniusi, vagy júliusi volt, vagy mindkettő.

 

Gyors számítást végeztünk egy átlagos nagyságú és fogyasztású dunaújvárosi távfűtéses lakásban melegvíznél és fűtésnél. A korábbi 20 %-os ÁFA-hoz képest egy évben 5-6 ezer forint megtakarítást jelenthet ez a csökkentés.

Természetesen az ivóvizet és a szennyvíz gyűjtését, kezelését nem érinti ez a változás, ezek a jövőben 25  %-os ÁFA-val fizetendők.

Nyomatékosítani kell, csak és kizárólag a távhőt érinti az ÁFA-csökkentése. A gáz-, és az áramszolgáltatás ÁFA-ja nem csökkent, hanem 25 %-ra nőtt.

Így most azok kerültek előnybe, akik távfűtéses lakásban laknak. Vannak olyan információk, ami szerint a távhő versenyképességét a kormány tovább akarja javítani, s jövő év elejétől egy kedvezőbb, 7  százalékos ÁFA-kulcsba kerülhetne a környezetkímélő és korszerű szolgáltatás.