Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Egy kérdés – egy válasz Kaphat-e hődíj-kedvezményt a szélső lakás?

2011.04.05.

– Kaphatnak-e kedvezményt a távfűtés díjából azok, akik az északi fekvésű, szélső lakásban vagy a földszinten elhelyezkedő lakásokban laknak?

S. Hegedűs Ambrus, távhő-szolgáltatási üzemigazgató:

 

–         A társasház által elhasznált hőt a hőközpontokban, a hőleadó helyeken mérik. Az elhasznált hőt vagy a lakás légköbmétere vagy a költségosztók fioláiból elpárolgó folyadék vonásegységei alapján osztja szét a  szolgáltató a lakók között, ahogy a közösség erre megbízást ad.  Természetesen, ha nem szigetelt az épület, akkor ez utóbbinál van nagyobb jelentősége annak, hogy milyen fekvésű a lakás. Nyilvánvaló, hogy egy kedvezőtlenebb elhelyezkedésű lakásnál ugyanazon belső hőmérséklet eléréséhez több hő kell, míg egy középső lakást a szomszédjai jobban védenek a külső hőmérséklettől. Arról, hogy a  fűtési költségek szétosztásánál a szolgáltató figyelembe vegye-e az elhelyezkedést, arról a lakóközösségnek kell eldöntenie.

A kompenzáció mértékéről is a lakótársaknak kell döntést hozniuk, hiszen az elosztásnál mindez az ő terhükre történik. Vannak olyan közösségek, akik ezt figyelembe veszik, mások nem.  A szolgáltató segítséget tud nyújtani abban, hogy egy algoritmus alapján kiszámolja, hogy melyik lakások, milyen mértékben lennének jogosultak a kompenzációra, de döntést csak az egy hőleadó helyhez tartozó lakóközösség hozhat.