Friss! Pünkösdi jókívánságok Pintér Tamásnak

Tovább a részletekre »

És mibe kerül az ivóvíz?

2009.02.19.

Új év, új díjak. Természetesen emelkedő szolgáltatási díjak. Az ivóvíz idei díjánál négy százalék alatti díjemelést indítványozott a szolgáltató.

Hogy sok-e avagy kevés azt megvizsgálhatjuk abból a szempontból, hogy más városokban mekkora mértékű a díjemelés, s mennyi az , amit fizetni kell az ivóvíz köbméteréért.

Általában az infláció kétszerese

A várható infláció nagyjából kétszeresével drágul a vízdíj és a csatornadíj az öt állami tulajdonú regionális vízműnél.  Ilyen a Dunántúli Regionális Vízmű, amely többek között Rácalmáson is szolgáltat.Az ivóvíz alapdíja és köbméterenként fizetendő tarifája átlagosan 9 százalékkal emelkedik, a csatornázásnál az átlagos árnövekedés 8,3 százalékos.

A nem állami tulajdonú vízműveknek országszerte 6-7 százalékos vízdíjemelést javasolt az idei évre a Magyar Víziközmű Szövetség, bár sok helyen ennél nagyobb drágulásról döntöttek a képviselők.  A  legtöbb településen a 4 százalék körülire várt pénzromlást meghaladó mértékben emelik díjaikat a vízközművek, illetve a tulajdonos önkormányzatok.     

A folyamatban lévő beruházásokkal, illetve az évek óta 10 százaléknál nagyobb mértékben dráguló villamos energia árakkal indokolják   a szolgáltatók  az inflációt meghaladó tarifaemelést. 

Több városban is 10 százalékhoz közelítő értékű lett vagy lesz a díjemelkedés. Budapest 8,4 százalékkal drágítana, amivel januártól egy köbméter 180,50 forintba kerülne, amihez még hozzáadódik a 20 százalék áfa. Győr-Moson-Sopron megye ellátója, a Pannon-Víz Zrt. a múlt héten fogadott el 5,3 százalékos áremelést a vízszolgáltatás esetében, ezzel egy köbméter ára 207,6 forintra emelkedik .

város

Ft/m3 ( áfával)

alapdíjFt/hó

Pécs

406

0

Pannonvíz (Győr)

207

0

DRV ( Rácalmás, Velencei- tó környéke, Balaton)

440

228

Budapest

216,6

0

Debrecen

262,8

0

Szeged

171,12

444.72

Székesfehérvár

342

0

Szombathely

248

240-18500 a vízmérő átmérőjétől függ

Veszprém

282.40

Dunaújváros 2008

194

0

Dunaújváros 2009

203,16

0

 

Miért emelnek?

A közüzemi díjak emelkedését általában az idei évre becsült ellátáshoz tartozó, járulékos költségek várható növekedése alapján határozzák meg. Ezt Szombathelyen például a víznél hétszázalékos bérnövekedés, tíz-tíz százalékos földgáz- és villamosenergia-árnövekedés, valamint az államnak fizetett vízkészlet-hozzájárulási alap drágulásával kalkulálták ki.

Veszprémben a víz drágulásába beleszámolták a csőhálózat amortizációját és a szennyvíztisztító állomás járulékos amortizációját is, mivel a vízdíjat és a csatornadíjat közösen kezelik.

 

Mi lehet a díjkülönbség oka?

A szolgáltatók a díjak különbözőségét műszaki és helyi sajátosságokkal magyarázzák.  Többek között a műszaki adottságokkal, amely között találjuk például a rendelkezésre álló vízbázisok minőségét, amely meghatározza a tisztítási technológiát, lényeges szempont a vízbázisok távolsága is, hiszen ez jelentősen befolyásolja a vízkezelés, -elosztás energia- és anyagigényét. A helyi adottságok közül domináns tényezők: a domborzat, az adott település lakosainak száma, a szezonalítás, vagyis ha adott éven belül eltérő mennyiségi igényeket kell kielégíteni..

A díjat befolyásoló tényezőknek van még egy csoportja, amely azonban már csak az adott szolgáltatóra jellemző. Ezt a csoportot a szolgáltatás minőségének nevezhetjük. Ide tartozik például a karbantartások rendszeressége, a hibaelhárítások gyorsasága, a hatékonyan működő ügyfélszolgálat, a szolgáltatás biztonsága, a szakemberek képzettsége, felkészültsége. S bár ezek a tényezők befolyásolják a legkisebb mértékben a díjak nagyságát, mégis ezek a legfontosabbak a fogyasztói elégedettség szempontjából.

Felvetődik az is, hogy mire fordítják a vízdíjat?

A víz kitermeléséhez, kezeléséhez, házhozszállításához, ártalmatlanításához vízműveket, csőhálózatokat, tisztítótelepeket kell üzemeltetnünk. A gépek, berendezések működéséhez számítógépes üzemirányító rendszerek és  szakemberek kellenek. A rendszerek folyamatos működéséhez jelentős mennyiségű energia (elektromos áram, gáz, olaj, stb..) szükséges .

Az építményeket karban kell tartani, és meghatározott időnként fel kell újítani, mely szakembereket, korszerű gépeket és anyagokat igényel. Folyamatosan ellenőrizni kell a víz minőségét, hogy megfeleljen a szigorú előírásoknak.

A működtetés során keletkező hibákat (pl. csőtörés) a lehető leggyorsabban ki kell javítani, amihez 24 órás diszpécser és hibaelhárító szolgálatot kell fenntartani.

Pontosan kell mérni az elfogyasztott víz mennyiségét. A bekötési vízmérőket  hitelesíteni kell. A mérés alapján számlát kell küldeni a fogyasztónak.

A víz díja nem a legjelentősebb az össze közüzemi költségeink közül. Mégis mivel létünkhöz nélkülözhetetlen, nem elhanyagolható sem a minősége, sem a díja. Végre vitathatatlanul kedvező helyzetben van városunk legalábbis ezen szolgáltatásnál.