Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Gáz fűtés helyett- mini hőközpont

2010.07.16.

Miközben a társasházban lakók az olcsó fűtés egyedüli megoldását a gázfűtésben látták azonban a magas gázárak rácáfoltak erre. Új kifejezést kell tanulnunk: mini hőközpont.


A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. által forgalmazott  kompakt mini hőközpont egy olyan  lehetőség, amely megoldása lehet ezen igényeknek.

 

Előnyök hátrányok nélkül

 

Mi is az a lakásfűtő-készüléket azaz közismertebb nevén mini hőközpont? A berendezés előállítja a használati melegvizet és a  fűtést. Előnye, hogy a lakó önmaga döntheti el, mikor kezdődik nála a fűtés szezon, mikor ér véget. Szabályozhatja a melegvíz és a fűtés hőmérsékletét is. És nem kell hozzá sem kémény-felújítás, sem a lakók hozzájárulása. Egyedül a közös képviselőnek kell bejelenteni annak, aki ilyen készüléket akar.

 A lakásfűtő-készüléket ugyanis ugyanúgy a távfűtési hőközpontra kötik. A berendezés legfontosabb része tulajdonképpen egy hőcserélő, amely a kívánt hőmérsékletre állítja elő a hőközpontból kiadott magasabb hőfokú vizet.

A felszerelést követően a lakásban nincs nagy változás a külső szemlélő számára semmi sem feltűnő. Nem látszik, hogy saját kazánról történik a meleg előállítása, ugyanis nem nagyobb a berendezés, mint egy cipős szekrény.

 A vezetékek ugyanúgy futnak, mint korábban, sőt a termosztatikus szelepnek is funkciója van, helyiségenként lehet szabályozni, hogy milyen meleget akar. A melegvíz hőmérsékletét is be lehet állítani. A lakástulajdonosa maga dönti el, milyen meleg vizet szeretne a csapból.

A készülék ára nem több, mint a gázkazáné, jelenleg 390.000 forint,  a beszerelését,  beüzemelését a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató magára vállalja, ez a fogyasztónak pénzébe nem kerül. A lakáson belüli átalakítások azonban a fogyasztó költsége, maga döntheti el, hogy milyen anyagokkal, milyen szakemberekkel végezteti a belső szereléseket.

Mindezek eredményeként pedig a fogyasztása alapján fizet, hiszen mérhető  lett nála az energiafogyasztás.

Csak bejelenteni kell

Gyakorlatilag nem kell semmilyen engedély, hozzájárulás ahhoz, hogy az egyedi fűtést kialakítsák. Nem függ a kémények állapotától, környezetkímélő, tiszta , olcsó és egyszerű megoldás. Nem kell terveztetni, engedélyeztetni, az egyedi gázfűtés előnyeit kapja meg a fogyasztó, annak hátrányai nélkül. Nem kell aláírásokat gyűjteni, gáztervet készíttetni, engedélyeztetni, a szolgáltató engedélyét megkérni. Akár egy hónapon belül, már készen is lehetnek a  kapacitástól függően az átalakítással. Előnyt jelent, hogy a hőközpont átalakítása, a vezetékek kiépítése a DVCSH költsége, s a lakásokban sem igényel semmivel sem több átalakítást,mintha  a  gázra tért volna a fogyasztó át. Ráadásul, s nem utolsó sorban a távhő áfája 5 százalék, míg a gázé 25, fajlagosan is kedvezőbben jár az, aki ezt a fajta szabályozható és mérhető távfűtést választja.

A lakásfűtő-készüléket olyan épületekben ajánlja elsősorban a szolgáltató, ahol eddig a melegvizet gázzal állították elő.

Pikóné Perjési Irén, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft.  ügyvezető- igazgatója úgy véli, hogy a készülékek beszerelésével járó többlet-költséget fel kell vállania a társaságnak:

–          Elsődlegesen fontos számunkra az, hogy a fogyasztóink elégedettek legyenek. Nagyon fontosnak tartjuk ezért, hogy akinek igénye van az egyedi fűtésre, annak is tudjunk alternatívát nyújtani.  Lakásfűtő-készülék  korszerű, gyorsan megtérülő beruházás egy lehetőség azoknak, akik egyedi szabályozható távhő-szolgáltatást szeretnének maguknak. Társaságunk mindig is fontosnak tartotta, hogy a meglévő igényekre válaszokat keressen, akár a szabályozható távfűtésről, vagy egyedi fűtésről legyen szó.