Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Hamarosan lehet gáz- és távhőtámogatást igényelni

2007.11.08.

Ígéretük szerint már e hónap végén már megkapják a Magyar Államkincstártól az új igénylő lapokat azok, akik már eddig is támogatásban részesültek.

A támogatási kérelmet le is lehet tölteni a www.szmm.gov.hu, illetve a www.allamkincstar.gov.hu honlapról .

A legfontosabb  változás talán az, hogy a támogatottak nagyobb jövedelemmel rendelkező azaz 3-4. csoportjaiban csökkent a támogatás mértéke. A harmadik csoportba tartozók 1068 forint helyett 924, a  negyedik csoport támogatási összege 768 forintról 609 forint  lesz gigajoulonként. Ők azok, akiknél az egy fogyasztási egységre eső jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum  két és félszeresét azaz 67.826 forint, de nem haladja meg a három és félszeresét azaz a 94.955 forintot.

Ugyanúgy mellékelni kell az előző havi számlamásolatot is. Változott az is, hogy nem a benyújtást megelőző három hónap nettó jövedelme a  számítás alapja, hanem a kérelem megelőző hónapjának nettója az irányadó, viszont hozzá kell számítani az előző esztendő nem rendszeres jövedelmeinek egy tizenketted részét is.  Figyelem! Ne felejtsék el, hogy nem a család tagjainak számával kell elosztani a család összjövedelmét, hogy megkapják a támogatás kiszámolásának alapját képező egy főre jutó jövedelmet,  hanem úgynevezett fogyasztási egységekre kell bontani. E szerint az első felnőtt családtag 1-t, a második 0,9-t, a továbbiak 0,8-t és az első két 18 év alatti gyermek is 0,8-t számít. Tehát a két felnőttből és két gyermekből álló család összes nettó jövedelmét   3, 5-tel kell elosztani.  Kedvezően érinti a változások a nyugdíjasokat, nem  kell beszámolni a 13. havi nyugdíjat a jövedelmek sorába.  Az ellenőrzés is könnyen megoldható lesz, hiszen a kérelemre rá kell írni a kérelmező adószámát is. Alaposan tanulmányozni kell a lehetőségeket, hiszen most már azzal is számolni kell, hogy január elsejétől csupán a kérelem benyújtását  követő hónaptól jár a támogatás, visszamenőleges hatálya, mint korábban volt, nem lesz. Az egész rendelet legnagyobb pikantériája azonban az, hogy a kategóriákat az öregségi nyugdíjhoz viszonyítva adták meg, az öregségi nyugdíj minimumáról azonban leghamarabb december közepén várható döntés. Így az alábbi, segítségnyújtást  jelentő táblázat  sávhatárait is csak a szokásos emelés alapján megtippelni lehetett.

Érdemes most alaposan végigszámolni mindenkinek, hogy miként és hogyan járnak a legjobban. Előfordulhat, hogy valaki jobban jár, ha csak januárban adja be a kérelmét, hiszen a sáv felsőhatárok kitolódása miatt, esetleg beleférhet így a nagyobb kedvezményt nyújtó sávba. Másnak pedig előfordulhat, hogy a korábbi kérelem-benyújtás lehet az előnyösebb, hiszen nem kell beszámolnia a későbbiekben várható év végi prémiumot. Fontos az is, hogy nem veszi a rendelkezés figyelembe a jövedelemváltozásokat év közben, tehát ki milyen sávba kerül, év végéig ott is marad.

 

Gáz- és távhő támogatás 2008.