Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Három nap melegvíz nélkül

2007.07.24.

Augusztus 1-3-ig nem lesz használati melegvíz-ellátás a városban. Ez alatt végeznek el olyan karbantartási feladatokat a DVCSH Kft. munkatársai, amelyet üzemi állapotban nem lehet.


  Mára a melegvíz nélküli időszak három napra csökkent, de még emlékeimben él, amikor két hétig tartott.

S. Hegedűs Ambrus, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltatási Kft, távhőszolgáltatási üzemigazgatója megmagyarázza: – Nem lett kevesebb a karbantartani való, hanem amit csak lehet, felújítunk az év során, egyrészt azért, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel járjon a karbantartási időszak, másrészt saját erőforrásainkkal is csak így tudnak optimálisan gazdálkodni. Ilyenkor ugyanis reggel hattól este hatig folyamatosan dolgozunk.

Osszehangoltan végzik a karbantartást a Dunaferr Dunai Vasmű zRt-vel. Ilyenkor ugyanis a Dunaferrben is megáll az erőmű, s a gyárkapun belül is nagyjavítanak. Már jó előre megbeszélik az elvégzendő javításokat, ezek idejét, a leállás kezdetét és végét is egyezteti a két társaság egymással. a karbantartás idejét is a nagyvállalathoz igazítják, ha ott előbb végeznek, akkor hamarabb is lesz meleg víz a városban.

Az időpont meghatározásánál figyelembe veszik az óvodai és bölcsődei szünetet is, valamint a szabadságok idejét, nem beszélve arról, hogy ez időtáj nagyvalószínűséggel kánikula van, így a három nap melegvíztelenség nem okozhat akkora gondot, mint máskor. Éppen ezért már jó ideje augusztus első napjaira esik a választásuk.

A leállás hivatalos elnevezése a városi primer hőszolgáltatási rendszer éves nagykarbantartása. A primer hálózat kifejezés alatt az erőműtől a hőközpontokig tartó rendszert értjük.  Ilyenkor ellenőrzik, s ahol kell, cserélik a szerelvényeket és a berendezéseket. Természetesen mivel minderre roppant kevés a három nap, már jó előre meghatározzák a tennivalókat.

Most sincs ez másképp. Kiemelt feladat erre az időszakra idén a Római várórész végi és az új Vasmű út mögötti összes lekötési elzárószelepet cseréje.

A leállás idejére kizárják a vasműtől és a városi hálózatig a melegvíz-szolgáltatást, majd az érintett területeken leeresztik az aknákba a vizet, majd onnan kiszivattyúzhatják, a csatornába, hogy a szerelők dolgozni tudjanak.

A munkák befejezését követően egyeztetnek a Dunaferr-rel, és megtörténik a rendszer feltöltése, s a szolgáltatás újraindítása.

Néhány nap kellemetlenség, elővesszük a nagy fazekakat, hogy gázon melegítsük a fürdéshez való vizet, annak érdekében, hogy máskor ne legyen, lehessünk melegvíz nélkül.