Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Hétfőtől jönnek a leolvasók

2007.07.05.

Városunk közel ötezer lakásába és a közületekhez csöngetnek be hétfőtől július 20-ig a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna – Hőszolgáltató Kft. munkatársai, hogy leolvassák a vízórákat.

Nem csupán a lakásokban lévő úgynevezett mellékvízmérők adatait regisztrálják, hanem a főmérőkét is. A leolvasás ezúttal azokat a lakásokat érinti, ahol légköbméter alapján fizetik a fűtési díjat, s igénybe veszik a használati melegvíz-szolgáltatást. Az úgynevezett KERETES azaz költségosztóval rendelkező lakásokat az év során, a költségosztók felszerelésének évfordulója környékén a mellékvízmérőkkel együtt leolvassák.  S ugyancsak más időpontban van óraleolvasás a társaságtól csak hideg víz-szolgáltatást igénybevevő ingatlanoknál.

Az értesítésben szereplő napon reggel 10 és 18 óra között kopognak be a  DVCSH munkatársai, illetve velük együtt a nyári munkán lévő diákok. Első sorban délelőtt, de tekintettel a délelőttös műszakosokra, délután is megkísérlik a leolvasást.

Nagyon fontos, hogy a kijelölt napon a tulajdonosok biztosítsák a lakásba történő bejutást, hiszen csak így lehet korrekt a társasház tulajdonosai között az elszámolás. Mint azt már írtuk, a főmérők, de a hőközpontok adatait is rögzítik, s ha valahová nem tudnak bejutni, akkor a társasház elszámolása is késedelmet szenved.  A hőközpontokban mért adatokból és a mért melegvíz fogyasztásokból tudják kiszámolni azt is, hogy 1 köbméter melegvíz előállításához mennyi energia volt szükséges. S az összes elhasznált melegvíz köbméterét ezzel a számmal szorozzák be. Ennek nagyon ésszerű oka van, hiszen egy köbméter melegvíz előállításához télen sokkal több energia szükséges, mint nyáron. A számláinkon éppen ezért az adatok GJ ( gigjoulban ) találhatók. Azt, hogy egy elhasznált gigajoulért mennyit kell fizetnünk ( azaz mennyi a hődíj) azt önkormányzati rendelet határozza meg.

Ha nem történik meg közel egy időben a lakásoknál a leolvasás, akkor az adatok alapján történő elszámolás nem lehet pontos és helytálló.

A leolvasás során a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft munkatársai egyeztetik a mérőórák adatait, leolvassák a mérőórák adatait, s ellenőrzik, hogy az órák működésénél nincs-e rendellenesség. Minderről jegyzőkönyv készül, amelyet a lakás tulajdonosa vagy megbízottja megtekinthet és aláírásával lát el. A hőközpontban és a főmérőknél a leolvasás hitelességét a közös  képviselő ellenőrzi.

A leolvasás ütemét, hogy melyik társasházba , mikor látogatnak a leolvasók az értesítések mellett a  www.dvcsh.hu  honlapon az aktuális információk között is olvashatják.

Az egész társasház  mellékvíz- és főmérőinek, hőközpontjának leolvasását, s az a adatok feldolgozását követően készülnek el az elszámoló számlák. Természetesen az elszámoló számlák minden fogyasztási adatot tartalmaznak, éppen ezért első ránézésre bonyolultnak tűnnek. Példaként, ha hónap közben volt díj-változás ( az önkormányzat döntése alapján) , akkor  a törtidőszakok is mind külön tételsorként jelennek meg. Segítséget nyújthat az értelmezésénél, hogy részletes számlamagyarázatot a www.ugyvitelszolgaltato.hu  honlapon találhatnak.