Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Hődíj – nincs újabb áremelés

2008.09.05.

A nemzetközi piac emelkedő kőolajáraival indokolja az októberi gázáremelést a minisztérium. Az idén ez már a negyedik áremelkedés.


  Legutóbb júliusban egy 6,4 százalékos és októbertől egy 10,8 százalékos emelés várható. Összességében áprilistól az elmúlt hat hónap alatt összességében 17, 9 százalék lett a földgáz kumulált emelése.

Azonban nemcsak a földgázzal fűtő háztartásokat  érinti hátrányosan a minisztériumi döntés.

Vannak olyan távhőszolgáltatók, amelyek már most felkészültek az októberi emelésre is. Budapesten a FŐTÁV az idén már negyedszer emelte emiatt a távhő árát, a napokban ismét, ezúttal 9 százalékkal.  Az olajár-emelkedésének hatása azonban nem kíméli meg a vidéki városokat sem.

Dunaújváros a fővárosi és számos vidéki város távhőszolgáltatási díjaihoz képest kedvezőbb helyzetben van. Kevesebb és jóval szerényebb mértékű volt a díjemelés nálunk. Az idén csupán két alkalommal, legutoljára július negyedikén  átlagosan  9,7 százalékkal.

A júliusi hődíj-emelés nem jelent meg az augusztusi fogyasztói számlákban.

Az emelt díjas számlák kibocsátását formai okok miatt halasztották el. Dunaújváros Megyei Jogú Város képviselőinek ugyanis megerősítő döntést kell hozniuk, hogy a döntéshozatal a törvényességi előírások minden pontban megfeleljen.

Így a júliustól érvényes emelt díjas számlát első ízben csak ebben a hónapban –városunk közgyűlésének döntését követően –  kapnak a távhő- és használati melegvíz-szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók. A  halasztott júliusi, augusztusi  emelt díj különbözetét nem kell a fogyasztóknak egyszerre és azonnal megfizetniük.

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. figyelembe veszi, hogy a döntés elhúzódása miatt történő visszamenőleges számlázás hátrányosan érintené a fogyasztókat, ezért magára vállalta, hogy az elmúlt időszak díjnövekményét csupán csak a jövő évi elszámoló számlákban érvényesíti, amikor lehetőségük lesz ezt a fogyasztóknak a megtakarításokkal kompenzálni.

Némi öröm az ürömben, hogy hamarosan kedvezőbb helyzetben lesznek azok, akik az utó- illetve  előszezoni akcióra jelentkeztek. Őnekik a hődíjat szeptember 15-től 95, szeptember 30-tól 90, október 15-től október 30-ig 50 százalékos kedvezménnyel veszik figyelembe az elszámoló számlában. A rendkívüli előszezoni kedvezményt és az átlagos emelésnél kisebb mértékű hődíj-emelést az teszi lehetővé, hogy a város távfűtésének ellátásában részt vesznek  a gázmotoros erőművek is.