Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Hogyan lesz a melegvíznél köbméterből gigajoul?

2010.06.16.

Sokak nem értik,hogy miként lehetséges, hogy a melegvíznél köbméterben kérik bejelenteni a fogyasztást, az elszámoló számlán azonban gigajoul szerepel.


Nem csupán a bekötési főmérőket, a hideg vizes mérőket olvassák le, hanem a hőközpontokat és melegvizes mellékvízmérőket is, ez utóbbiak alapján történik meg a használati melegvíz elszámolása is.

A hőközpontokban mért adatokból és a mért melegvíz fogyasztásokból tudják kiszámolni azt is, hogy 1 köbméter melegvíz előállításához mennyi energia volt szükséges. S az összes elhasznált melegvíz köbméterét ezzel a számmal szorozzák be. Ennek nagyon ésszerű oka van, hiszen egy köbméter melegvíz előállításához télen sokkal több energia szükséges, mint nyáron. A számláinkon éppen ezért az adatok GJ ( gigjoulban ) találhatók. Azt, hogy egy elhasznált gigajoulért mennyit kell fizetnünk (azaz mennyi a hődíj) azt önkormányzati rendelet határozza meg.

Természetesen az elszámoló számlák minden fogyasztási adatot tartalmaznak, éppen ezért első ránézésre bonyolultnak tűnnek. Példaként, ha hónap közben volt díj-változás (az önkormányzat döntése alapján), akkor a törtidőszakok is mind külön tételsorként jelennek meg. Segítséget nyújthat az értelmezésénél, hogy részletes számlamagyarázatot a www.ugyvitelszolgaltato.hu  honlapon találhatnak.