Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Hogyan takarékoskodjunk a szabályozható távfűtéssel?

2009.10.06.

Hogyan lehet úgy használni a termosztatikus szelepeket, hogy megtakarításunk legyen? Természetesen senki nem tud jobb tanácsok adni, mint az, aki maga is rendszeresen megtakarít a távfűtésen.


Ha szigetelt a ház, a lakás

 

Zsuzsa két gyermeket nevel. Béke városrészben laknak:

–  A befizetett fűtési költségem kétharmadát visszakapom. Ehhez persze az kell, hogy szigetelt a házunk, és  én az ablakokat is kicseréltettem. Be kell vallanom, hogy változott azért a lakáshasználatunk is azóta, mióta szabályozható a fűtés nálunk. Először is télen nem nyári ruhában vagyunk otthon. Felöltözünk. Melegítő, zokni van rajtunk. És bizony, ha tévézek, akkor egy plédet is magamra terítek. A lányom a fagyosabb, neki volt nehezebb megszokni, de a pénztárcánkról van szó.  Amikor eljövünk dolgozni, letekerem a fűtést, egészen csillagig, ha hazamegyünk, akkor fel hármasra. Olyan 20-21 ˚C van a lakásban, ha otthon vagyunk. A konyhát nem fűtjük, úgy is főzök. 

Amit Zsuzsa elmondott, ahhoz a szakembernek, Kárpáti Gábornak a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft szolgáltatási igazgatójának van némi kiegészíteni valója:

–          Zsuzsa tanácsait csak a szigetelt házban, új nyílászárójú lakásban szabad és lehet megfogadni. Ott ugyanis nem hűl le gyorsan és  nagyon drasztikusan a lakás, mire hazaér a család. Ha nincs ez meg óvatosan kell ezzel bánni, mert többet veszthetnek, mint nyerhetnek. Több energia menne el az újbóli felfűtésre, mint amit megtakarítottak. Nem beszélve arról, hogy komoly gond lehet a lakás bepenészesedése, amely nem csupán kellemetlen, de káros az egészségre is. Mindenképpen az optimálisra kell törekedni.

 

Szabályozva, becsukva

Imre is panellakásban lakik feleségével és két gyermekével. Mindig húszezer forint körüli a megtakarításunk már évek óta:

–          Amikor lefekszünk aludni, letekerem a szobába a fűtést. A nagyfiam egyáltalán nem szereti a meleget. Ő napközben sem nagyon tekeri fel a fűtést.  A konyhában felesleges fűtenünk, úgyis főzünk. Ha a kisgyerek tanul, vagy tévézünk, akkor van melegebb a szobában, hogy jól érezzük magunkat.

Etelka is rendszeresen nagyobb összeget kap vissza. Téglalakás, első emelet, bár nincs szigetelve a ház, mégis jól tud takarékoskodni:

–          A hálószobában éjjel nem nagyon fűtünk, nem szeretjük a nagy meleget. Amióta a legkisebb gyerekem is elköltözött, a szobájában gyakorlatilag nem járunk, lekapcsoltam a fűtést 1-esre, s ez jó a virágoknak is. Nagyon fontos, hogy ha a szobában meleget akarok, feljebb tekerem a fűtést, de becsukom az ajtókat. Ezzel elkülönítem a meleg helyiségeket a hidegtől. És éjjel a redőnyt is lehúzom, az is szigetel.

A szakirodalom is azt írja, hogy célszerűbb a helyiségek fűtése között célszerű különbségeket tenni. Például nem szerencsés, ha az előszoba és a fürdő hőmérséklete fürdés idején megegyezik, az utóbbiban érdemes valamivel jobban befűtenünk, hiszen itt van a legnagyobb esély a megfázásra. Napközben azonban nyugodtan lezárhatjuk a fűtést a fürdőszobában is, a kézmosáshoz nem kell meleg. Ha tehetjük, és napközben nem tartózkodik senki a lakásban, akkor mindig tekerjük lejjebb a fűtést, de azokat a helyiségeket sem érdemes „túlmelegíteni”, amelyeket csak ritkán használunk.

Penész ellen szellőztessünk

 

És bizony az alulfűtésnél megjelenhet a hőhidaknál a pára is. Ha a pára lecsapódik, megjelenhet a penész. Nem szabad nedves ruhát fűtetlen szobába szárítani, és ügyelni kell arra, hogy ahol alacsonyabb a hőmérséklet a páratartalom is az legyen. Még a nem nagyon használt helyiségeknél is nagyon fontos, hogy szellőztessünk a szolgáltatási igazgató szerint:

–          Ugyanakkora a fűtött helyiségekben a megfelelő párologtatás mértékéről sem szabad megfeledkezni, hiszen amellett, hogy egészséges, a hőérzetet is megemeli. A szellőztetésre is oda kell figyelnünk. Teljesen kitárt ablaknál, 4-5 percig tartó szellőztetés sokkal hatásosabb és költségkímélőbb, mintha hosszabb ideig résnyire nyitva hagyná az ablakot. Ennyi idő alatt is kicserélődik a levegő, a bútorok, a falak azonban nem hűlnek át, melynek köszönhetően a kívánt hőmérséklet percek alatt visszaáll. Célszerű ilyenkor csillagra levenni a fűtést. Sőt még a szelepre törölközőt vagy meleg anyagot rátenni, hogy még véletlenül se kapcsoljon be a szellőzetés ideje alatt.

A szolgáltató felkészül

–          Most kezdődik a fűtés szezon. Van-e valamilyen teendője a fogyasztóknak? – kérdezem Pikóné Perjési Iréntől, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. ügyvezetőjétől:

–          A fűtés indulása előtt ellenőriztük a hőközpontokat, feltöltöttük a rendszert. Ezt érezhették is fogyasztóink is, hiszen a feltöltés idején melegek voltak a radiátorok. Ebből adódóan nekik nincs semmi teendőjük. Ha mégis csörög a radiátor, vagy nem melegszik fel egyenletesen, kérem, hogy hívják fel ügyeletünket, és igyekszünk gyorsan megoldani a problémát. Nagyon fontos, hogy fűtés szezonon kívül 5-ös fokozaton tartsuk a szelepet, hogy akadálytalan lehessen a rendszer feltöltése és légtelenítése.

–          Mire figyeljünk a termosztatikus szelep használatakor?  

–           Először is, hogy használjuk – magyarázza Kárpáti Gábor, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. szolgáltatási igazgatója. – Vannak, akik azt hiszik, hogy nem szabad hozzányúlni. A szabályozó a radiátoron azért van, hogy használjuk. Úgy ahogy a világítással tesszük. A meleg levegő akadálytalan beltéri keringésének fenntartsa érdekében, javasolt a radiátort szabadon hagyjuk, és ne pakoljuk körül bútorokkal. Egyébként valóban érdemes megfogadni tapasztaltabb lakótársaik tanácsait, nagyon hasznos fortélyokat tanulhatunk tőlük.

Szabályozni már pedig kell.  Megdöbbentő, hogy a háztartások energiafelhasználásának több mint 70%-át a fűtés teszi ki. Egyik leghatékonyabb módja a takarékoskodásnak, ha komfortérzet romlása nélkül tekerjük lejjebb a radiátor szabályozóját. Amennyiben csak 1 ˚C-kal csavarjuk lejjebb a fűtést, körülbelül  6% energiát takaríthatunk meg. Bár ez így kevésnek tűnhet, de gondoljon bele, hogy ha 26 fokról – ami nem ritka – 22-re csökkenti a lakás hőmérsékletét, akkor máris 20% fűtési energiát takarított meg!  Azaz, egyötödével csökkentette a költségeit.

És a szabályozás mellett még egy jó hír. Az előszezoni akció következtében sokkal kedvezőbb a hődíj azoknak, akik igénybe veszik, egészen október 30-ig a hivatalosnál jóval kevesebbet kell fizetniük. Most 65 százalékkal olcsóbban vehetik igénybe a szolgáltatást 15-ig, ezt követően pedig 35 százalék kedvezményt kapnak az akcióban részt vevők.