Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Június közepétől jönnek a leolvasók Tessék őket beengedni!

2009.05.26.

Városunk közel négyezerötszáz lakásába és közületekhez csöngetnek be június 17-től a társaságunk munkatársai, hogy leolvassák a vízórákat. A leolvasási időszak június 30-ig tart.

A leolvasás ezúttal azokat a lakásokat érinti, ahol légköbméter alapján fizetik a fűtési díjat, s igénybe veszik a használati melegvíz-szolgáltatást. Az úgynevezett KERETES azaz költségosztóval rendelkező lakásokat az év során, a költségosztók felszerelésének évfordulója környékén a mellékvízmérőkkel együtt leolvassák.  S ugyancsak más időpontban van óraleolvasás a társaságtól csak hideg víz-szolgáltatást igénybevevő ingatlanoknál.

 

Segítség diákoknak

 

Az értesítésben szereplő napon reggel 10 és 18 óra között kopognak be a  DVCSH munkatársai, illetve velük együtt a nyári munkán lévő diákok.

–          Ilyen nagyméretű és gyors leolvasásra kevés a főállású munkatársunk- magyarázza a segítő kifejezést Pikóné Perjési Irén a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft ügyvezető-igazgatója. –  Ezért segítséget kérünk, s diákoknak biztosítunk munkalehetőséget. Ők azok, akik tapasztalt kollégáink mellett látják el a feladatot. Hogy miért a diákoknak? Ily módon szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy legyen nyaralásra, szórakozásra vagy a tanulmányaik folytatásához pénzük, s ezáltal a szüleiket is némileg tehermentesítsük.

 

 Első sorban délelőtt keresik fel a fogyasztókat, de tekintettel a délelőttös műszakosokra, délután is megkísérlik a leolvasást.

 

 

A leolvasást szervezők irodájában igazi nagyüzem van. Ott koordinálják a leolvasásokat, s ügyelnek arra, hogy lehetőleg minden lapkásban megtörténjen a leolvasás.

Egy-egy nem található lakó  ugyanis a korrekt elszámolásnál akadályt jelent. Megtudom, hogy volt, akit külföldön értek el, s onnan küldte el szomszédjának a lakás kulcsot. A legtöbben azonban előre gondoskodnak arról, hogy ki lesz az, aki a leolvasókat távollétükben a lakásukba engedi, vagy kérnek egy új időpontot. Ilyenkor tárcsázzák a 25/ 510-117-es telefonszámot és máris kapnak új időpontot.

 

A pontos elszámolás a cél

Nagyon fontos, hogy a kijelölt napon a tulajdonosok biztosítsák a lakásba történő bejutást, hiszen csak így lehet korrekt a társasház tulajdonosai között az elszámolás. Mint azt már írtuk, a főmérők, de a hőközpontok adatait is rögzítik, s ha valahová nem tudnak bejutni, akkor a társasház elszámolása is késedelmet szenved.

Egyszerű ennek a magyarázata. A bekötési főmérőkön mért érték a törvény szerint a leolvasás alapja. Azaz abban az esetben, ha nem egyezik a mellékvízmérőkön mért értékek összegével, esetleg azért, mert voltak olyanok, akik nem engedték meg a leolvasást, ha van a szolgáltató fele tartozás, a különbözetet a társasháznak kell kifizetni.( Természetesen ez csak egyik oka lehet az eltérésnek, erről majd részletesen beszámolunk .) Ezt követően a társasház dönthet arról is, hogy szétosztja, azaz továbbszámlázza a többletköltséget a lakóknak, vagy arra is joga lenne, hogy azokra terhelje a többletet, akik megakadályozták a leolvasást.

 

Köbméterben mérjük, de gigajoulban fizetjük

 

Nem csupán a  hideg vizes mérőket olvassák le, hanem a melegvizes mellékvízmérőket is, s ennek alapján történik meg a használati melegvíz elszámolása is.

  A hőközpontokban mért adatokból és a mért melegvíz fogyasztásokból tudják kiszámolni azt is, hogy 1 köbméter melegvíz előállításához mennyi energia volt szükséges. S az összes elhasznált melegvíz köbméterét ezzel a számmal szorozzák be. Ennek nagyon ésszerű oka van, hiszen egy köbméter melegvíz előállításához télen sokkal több energia szükséges, mint nyáron. A számláinkon éppen ezért az adatok GJ ( gigjoulban ) találhatók. Azt, hogy egy elhasznált gigajoulért mennyit kell fizetnünk ( azaz mennyi a hődíj) azt önkormányzati rendelet határozza meg.

Ha nem történik meg közel egy időben a lakásoknál a leolvasás, akkor az adatok alapján történő elszámolás nem lehet pontos és helytálló.

 

A leolvasás menete

 

A leolvasás során a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft munkatársai egyeztetik a mérőórák adatait, leolvassák a mérőórák adatait, s ellenőrzik, hogy az órák működésénél nincs-e rendellenesség. Minderről jegyzőkönyv készül, amelyet a lakás tulajdonosa vagy megbízottja megtekinthet és aláírásával lát el. A hőközpontban és a főmérőknél a leolvasás hitelességét a közös  képviselő ellenőrzi.

A leolvasás ütemét, hogy melyik társasházba , mikor látogatnak a leolvasók az értesítések mellett ezen cikkünk mellékleteként olvashatják.

Az egész társasház  mellékvíz- és főmérőinek, hőközpontjának leolvasását, s az a adatok feldolgozását követően készülnek el az elszámoló számlák. Természetesen az elszámoló számlák minden fogyasztási adatot tartalmaznak, éppen ezért első ránézésre bonyolultnak tűnnek. Példaként, ha hónap közben volt díj-változás ( az önkormányzat döntése alapján) , akkor  a törtidőszakok is mind külön tételsorként jelennek meg. Segítséget nyújthat az értelmezésénél, hogy részletes számlamagyarázatot a www.ugyvitelszolgaltato.hu  honlapon találhatnak.

 

Kapcsolódó dokumentumok: