Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

KERET-be foglalt panel- kedves és bölcs emberekkel

2008.06.09.

A Római krt. 9.b egy tízemeletes épület második lépcsőháza a városrész sarkán. Szép panorámával a völgyre, árnyas parkra szemben. A Római krt. 9.b-ben kedves emberek laknak.

 Szimpatikusak, toleránsak, és innovatívak. Mire föl ez a nagy-nagy dicséret?

A változástól kicsit mindannyian tartunk. Még akkor is, ha lényeges előnnyel kecsegtet. A Római körút 9.b lakói azonban mindannyian úgy döntöttek, hogy korszerűsítik házuk fűtését. Azaz egy komplett átalakításban vesznek részt, amely végeredményeképpen szabályozható lesz a fűtésük, s a felszerelt költségosztó segítségével igazságosabb lehet a távfűtés költségeinek az elosztása.

 

Megszállt épület

 

Az épület, mint minden toronyház, egycsöves rendszerű nagyobb átalakítást tesz szükségessé.

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. munkatársai a felújítást a hőközpontokban kezdik. Azután kezdődik a lakásokban az átalakítás.

– Természetesen előzetesen felmérjük, hogy minden lakásban milyen átalakításra van szükség, s le is gyártjuk, előre is gyártjuk azokat a csöveket, idomokat, amelyekre a szereléshez szükség van – magyarázza Köszegi Zoltán, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. Hőszolgáltatási Üzemigazgatóságának részlegvezetője.

Csak úgy fejből sorolja az adatokat, ahogy végig sétálunk a korszerűsítés alatt álló ház lépcsőházában. Nyolcvan darab háromméteres, 260 darab egyméteres, 20 félcolos csövet kellett előkészíteniük a hozzátartozó csatlakozókkal.

Egy nap egy sort szerelnek, azaz egy-egy nap  minden szinten az 1-es, 2-es, a 3-as és a 4-es lakásokat. Mivel egy szerelés nem egyszerű feladat reggel egyszerre kezdenek el dolgozni minden emeleten, csak így van lehetőség arra, hogy délután már nyomáspróbázni tudják a rendszert. Az ugye, folytatva a számításokat egyszerre 33 ember munkáját jelenti.

Dél fele járt az idő, amikor végigsétáltunk a lépcsőházon. Már a kivágott csövek, radiátorok az előtérben, bent a lakásokban a költségosztókat szerelték fel.

– Természetesen, mindennek nyoma se marad – mondja a részlegvezető – összepakolunk magunk után, a lecserélt radiátorok a lakás tulajdonosáé, de ha kéri, akkor elszállítjuk, hogy ne legyen gondja ezzel sem.

Itt persze, csak, mint egy zárójelben jegyzem meg, hogy nem kötelező a radiátorok cseréje, kinek hogy van erre kedve és anyagi lehetősége. Ám nagyon sokan, ha már szerelés van, s felszerelése így nem kerül plusz pénzükben, kihasználják a lehetőséget, s cseréltetnek is.

 

Ahány lakás, annyi radiátor

 

Legalábbis annyiféle megoldással van felszerelve. Saját szemmel láttam, hogy a kilenc egymás fölötti lakásban csak egy helyen maradt az eredeti helyen a fűtőtest például a konyhában. Bekötésük az emberi fantázia legszélesebb spektrumában mozog. Autentikus forrásból győződhettem meg arról, hogy mindezen igényeknek igyekeznek a szerelők megfelelni.

Németh Andreáéknál felhajtható asztal van, így felette kellett végig vezetni a vezetékeket. Ambrus Józsefnél a burkolat alá kellett tenni. Gombos Bertalanné az oldalfalon szereti a konyhai radiátort, mert ott kevésbé jön a bejárattól a hideg. A mesterek a megoldásaikat büszkeséggel mutatják. S úgy látszik, itt nem üres szólam, hogy a fogyasztó kívánsága parancs. Itt van például a földszinti helyiség, amely egy fodrászat, ott nem semmi volt vezetni a fűtés csöveket. A KERET-program keretében a fűtéskorszerűsítést  a DVCSH munkatársai folyamatosan végzik, rossz hír azoknak, akik most szeretnének jelentkezni, hogy gyakorlatilag hosszú hónapokra már lekötötték a jelentkező társasházak a kapacitásukat.

 

Remélik, megéri

 

A Római krt. 9-ben lakóknak megéri az átalakítás, a társasház tagjainak egyetlen fillér többlet-befizetésébe nem került a korszerűsítés, mert pályázaton nyerték rá az önrész fölötti összeget.

Szilágyi Ferenc közös képviselő a további terveikről beszél:

–  A következő lépés a nyílászárók cseréje lenne, majd utána a ház oldalfalainak szigetelését szeretnénk. Ablak-cserére is pályáztunk. De nem szabad elfeledkeznek, hogy az idén mindenképpen meg kell oldanunk a lapos tető hő- és vízszigetelését.

– Ez egy soklakásos társasház. Könnyű volt meggyőzni a lakókat a fűtéskorszerűsítés szükségességéről?

– Egyáltalán nem. Mindenki felmérte, hogy egyénileg is alapvető érdeke, hogy szabályozható legyen a szolgáltatás igénybevétele.

– Nem rég költöztünk ide, ez az első közös lakásunk – meséli Németh Andrea, aki szeptemberre várja kisbabáját. – Mi már úgy vettük meg a lakást, hogy a közösség döntött a jelentkezés mellett. De nekünk sem volt semmiféle ellenvetésünk.

 

Szigeteléssel  együtt

 

Ambrus József nem panaszkodott a felfordulásra:

– Ez ezzel jár – intézi el a munkálatokkal járó kényelmetlenséget.

 Szépen felújított lakásában semmilyen kár nem keletkezett, így már csak az kérdéses, hogy mennyi megtakarítást jelent majd a korszerűsítés. Műszaki ember lévén tudja, hogy a nyílászárók cseréje és a falak szigetelése együttesen mutatják meg a szabályozásba rejlő megtakarítást.

– Szélső lakások a mieink, itt az energiafelhasználás magasabb – zárja le a beszélgetést.

A szélső lakások problematikájára megoldást jelenthet, ha a társasház a hőközpontban mért hő elosztásánál a kedvezőtlenebb hőfizikai tulajdonságokkal rendelkező lakások kompenzálják. Erre algoritmusok segítségével kidolgozott arányszámok is vannak, ám a bevezetésükről csak a lakók közössége dönthet.

Rada Ferencné meg van győződve arról, hogy rosszul nem járhat. Nem szeretem a meleget, egész fűtési idény alatt nyitva volt a nagyszobai ablakom, ha most szabályozni tudom, biztos, hogy megtakarításom lesz. Még akkor is, ha a fiam biztos, hogy melegebbre állítja majd a szabályozót a szobájában.

A lakásokban kedvesen fogadnak a házi gazdák, s legyintenek a szereléssel járó felfordulásra. Majd összerakodunk – mondják. Nem veszélyes a rendetlenség.

 

 

Nincs panasz

 

– Pedig alaposan oda kell figyelnünk arra, hogy ne okozzunk semmilyen kellemetlenséget a szerelés során – sorolja a teendőket Kőszegi Zoltán. – a szőnyegpadlót lehetőség szerint felhajtjuk, a hegesztés nagyon magas hőfokkal jár, azért speciális hővédő eszközökkel igyekszünk megvédeni a szőnyeget, a falat a felégéstől. Ezek a műanyag-szőnyegek nagyon gyúlékonyak, egy szikra kárt tehet bennük. Az ajtó előtt a hűtővíz, hogy még azt se kelljen a lakóktól kérni A radiátor-cserénél vigyázni kell, hogy a régi lábakat úgy vágjuk ki, hogy ne maradjon csonk, mert balesetveszélyes, de a lehető legkisebb mértékben sérüljön meg a kő vagy a parketta. Nem egyszerű feladat. Különösen sok esetben, amikor jóformán alig tudunk odaférni a csövekhez. De igyekszünk mindent a lehető legjobban megoldani.

Végigkérdeztem a lakókat, mindenki elégedett volt, sehol semmi reklamáció. Már a költségosztók is a helyükre kerültek. Külön szabályzata van az elhelyezésének. A ponthegesztő élesen csattan, „Medijedtem – kacag az egyik lakásban egy kisfiú, s követeli, hogy még egyszer.” Délután megérkezik az utánfutó, felpakolják a holmikat a munkások. A lakásokból már tisztítószer-illat árad, valahol már a csöveket is lefestették.

A Római körút 9. b-ben négy nap alatt elvégezték a korszerűsítést. Most már jöhet a tél. Akár…