Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Lakóházak és képviselők legjobbjai kerestetnek

2010.02.14.

Keresik a tavalyi év lakóközösségét, a legtakarékosabb épületét és a közös képviselőjét. Immáron kilencedszerre hangzik el ez a felhívás. Dunaújvárosi Lakóközösségekért Alapítvány.


Jól jön a pénz is

Mint azt Kerekes Judit az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, ezen pályázatnak az a célja, hogy erkölcsi és anyagi elismerést biztosítson a legsikeresebb lakóközösségeknek.

–          Nekünk nagyon jól jöttek a díjak – magyarázza Nagy Bertalanné, aki a Dózsa Lakásszövetkezet Martinovics 23. alatti közösségét képviseli – egy nagyobb beruházásba olvadt bele, megcsináltattuk a tető világítóablakot. A másik díj a felújítási alapot gazdagította.

A közösségük immáron egymás követő évben is szép sikereket ért el. Tavaly az Év legtakarékosabb épülete címet, az előtt az Év lakóközössége címet érdemelte ki. A díjakkal természetesen jutalom jár.

Az Év Lakóközössége 2009 kategória

I.                    helyezett                   400.000,-

II.                  helyezett                   280.000,-

III.                helyezett                   170.000,-

 

Az Év Közös Képviselője 2009. kategória

 

I.                    helyezett                    160.000,-

II.                  helyezett                   140.000,-

III.                helyezett                   120.000.-

 

Az Év Legtakarékosabb Épülete 2009 kategória

I.                    helyezett                   550.000,-

II.                  helyezett                   420.000,-

III.                helyezett                   380.000,-

 

Az idáig a kuratórium megközelítőleg kétszáz közösséget illetve annak képviselőjét díjazta a működése során. Persze a hogyan továbbról még nem tud bizonyosat a kuratórium elnöke, hiszen a pályázat fedezete bizonyosan csak erre az esztendőre áll rendelkezésükre:

–          Az önkormányzat is nehéz helyzetben van, a vállalkozásokra is egyre kevésbé számíthatunk a recesszió miatt . Így érdemes a közösségeknek az  idén mindenképpen pályázatot benyújtani. Kiküldtük a lakásszövetkezeteknek a pályázati felhívást, de el lehet kérni azoknak, akik nem szövetkezeti tagok a polgármesteri hivatal  nyolcadik emeletén a Sziget Alapítvány irodájában.

 

 

Pályázat tíz oldalon

 

A pályázatnak komoly tartalmi és formai feltételei vannak.

Többek között az Év Lakóközössége 2009 és az Év Közös Képviselője 2009 pályázathoz be kell mutatni a lakóház történetét, az épület műszaki állapotát, a gazdálkodás adatait, a jogi alapokat, az emberi tényezőket és a vágyakat,terveket.

Az Év legtakarékosabb épülete cím elnyeréséhez kérik, hogy a pályázók mutassák be az épület hőfizikai állapotát, a finanszírozási lehetőségeket és a lakóközösség elképzeléseit. Fontos, hogy a pályázók külön részletezéssel térjenek ki az épületen elvégzendő felújítások előkészítésére, a kivitelezés végrehajtására.

 

Természetesen mielőtt bárki tudományos igényű dolgozatra gondolna. Itt a nyílászárók és a falak hőszigetelésére gondolnak, mit tettek meg és miből. Valamint arra, hogy mit tettek meg a vágyaik, elképzeléseik megvalósítása érdekében már a pályázat beadása előtt is.

Mindezek mellett a formára is oda kell figyelni. A terjedelemnek legalább 10 gépelt oldalnak kell lenni, érdemes mai fotókat ,eredeti dokumentumokat is csatolni a beküldött anyaghoz.

Kissé bővül a feladat az Év Közös Képviselője címért  folytatott küzdelemben. Ezért a címért az indulhat,akinek a közössége valamelyik másik kategóriában már pályázik , és referenciaként becsatolja a képviselő a társas háztól és a számvizsgáló bizottság ajánlását.

 

A pályázati feltételek között szerepel az is, hogy már tavaly januártól működjön a társasház vagy a szövetkezet, és nincs három hónapnál régebbi, jogszerűen követelhető közüzemi tartozása.

Fontos tudnivaló az is, hogy a hogy a pályázatok benyújtási határideje 2010. március 1.

 

Kerekes Judit szerint a rendszer előnye, hogy  míg a Sziget Alapítvány a felújításokat, energetikai korszerűsítéseket támogatja, addig a Dunaújvárosi Lakóközösségekért Alapítvány a tevékenységet ismeri el.

 

Hasonló a hasonlóhoz

 

Nagy Bertalanné már 14 éve látja el ezt a feladatot.  És bármilyen furcsa szeret is közös képviselő lenni. Arra a kérdésre, hogy megéri-e mindazon fáradtság és munka, amit végez, egyértelmű igennel felel.  Büszke az eredményekre, hiszen egy jó közösség jött létre. Ő neki csak az a  dolga, hogy motorja legyen a dolgoknak, és mindenki számára elfogadható célokat ajánljon fel. Mesél arról, hogy együtt szépítik a lépcsőházat, a ház előtti kis kertet. Egyik kapál, másik vizet hoz, amaz gyomlál. Jobban megismerik, elfogadják egymást.

–          Idősek vagy fiatalok a ház lakói inkább?

–          Most már cserélődik a közösség, de az az érdekes, hogy hasonló mentalitású emberek kerülnek oda –állítja.

–          Szerencse kérdése…

–          Nem annyira. Úgy vélem, hogy az költözik a mi házunkba, akinek fontos, hogy szigetelt házban lakjon, rendes legyen a lépcsőház, legyenek fent költségosztók, rendezett körülmények fogadják. Akinek ez nem annyira lényeges, máshol keres magának lakást. Így a hasonlókhoz többnyire hasonló csatlakozik.

Persze, eltérőek az álláspontok arról, hogy mi és mennyire éri meg. De az biztos, hogy ambiciózus  közös képviselő és környezetükre minden szempontból igényes lakók, a házukból otthont tudnak teremteni. Gazdaságosan működő otthont. És ebből a szempontból az alapítvány pályázati kategóriái összefüggnek. Jó közös képviselő, jó közösség, energiatakarékos ház. Mindenestre a pályázatoknak köszönhetően elég sok jó példa már van.  Még van lehetőség másoknak is ezt bebizonyítani március 1-jéig.