Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Már a fogyasztók 46 százaléka gázár-támogatott

2007.03.08.

3,8 millió magyar háztartásból kicsivel több mint 3 millió használ gázt vagy távhőt. Ennek csoportnak körülbelül kétharmada, vagyis kétmillió háztartás kap támogatást.


Ez nagyjából a háztartások 52 százalékát jelenti.
Hogy áll a helyzet városunkban? – erre voltunk kíváncsiak a gázár-támogatás harmadik hónapjában, hiszen pénteken kaphatták meg a városlakók aktuális távhő- és használati melegvíz számlájukat.
Városunkban 20.162 távfűtésben résztvevő lakossági fogyasztó van. Eddig kedvezményben 9.267 lakás részesült, ez az összes lakás közel 46 százalékát jelenti.
Az „elbíráltak” közül 2.796-an azaz 13,9 százalékuk, a legnagyobb kedvezményt biztosító kategóriákba estek, így GJ-ként  bruttó 1680  Ft támogatásban részesülnek.
Az igénylők közül 2.430-an  -12 százalékuk- 1380 Ft gigajouleonkénti támogatást kapnak.
A harmadik támogatási csoportba esők – az ő kedvezményük gigajouleonként 1068 forint –2585-en vannak, ez az összes távfűtéses lakás mintegy 12,8 százaléka. S végül a legalacsonyabb kedvezményre a 768 forintos gigajouleonkénti gázár-támogatásra 1238-an, azaz 7,2 százalékuk  jogosult – tudtuk meg az Ügyvitel Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől, Neszmélyi Lorándtól.
Érdekesség, hogy például Szegeden a lakók 54,4 százaléka, Szolnokon 58,3 százaléka, Szekszárdon 55,3 százaléka jogosult kapott eddig a távhő-támogatást.

A gázár-támogatási kérvényeket a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani az igénylőknek. Az Államkincstár elbírálás után elektronikusan  küldi vissza a szolgáltatónak vagy a szolgáltatónak számlázást végző cégnek. Városunk a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft-nek az Ügyvitel Szolgáltató Kft. végzi ezt a feladatot.
Igénylőlapok letölthetők a Magyar Államkincstár honlapjáról (www.allamkincstar.gov.hu). Kitöltéséhez segítséget kérhetnek a munkaügyi központ helyi kirendeltségénél.

Az ügyvezető szerint a Magyar Államkincstártól kapott adatokat haladéktalanul feldolgozzák, s csupán csak mintegy öt százalékában találtak  hibát . Legtöbbször rosszul szerepel  a vevőazonosító.
A legfontosabb információ az, hogy csupán azok vehetik igénybe a visszamenőlegesen is a gázár-támogatást, akik március 31-ig beadják kérelmüket,
 ezt követően már csak az igény benyújtását követő hónaptól kaphatnak támogatást.