Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Már több mint ötezren támogatottak

2008.01.17.

– Városunkban 20.162 távfűtésben résztvevő lakossági fogyasztó van. Az idén már januárban 5254 jóváhagyó határozatot kapott az Ügyvitel Szolgáltató Kft. a Magyar Államkincstártól.

A közel 3,8 millió magyar háztartásból kicsivel több mint 3 millió használ gázt vagy távhőt, tavaly 52 százalékuk részesült gáz-vagy távhő-támogatásban. Hogy áll a helyzet az idén városunkban? – erre voltunk kíváncsiak a távhő-támogatás második esztendejének első hónapjában.

– Városunkban 20.162 távfűtésben résztvevő lakossági fogyasztó van. Tavaly kedvezményben 9.267 lakás részesült, ez az összes lakás közel 46 százalékát jelenti. Az idén már januárban 5254 jóváhagyó határozatot kapott az Ügyvitel Szolgáltató Kft. a Magyar Államkincstártól. Ebből 30-t vissza kellett küldenünk, mert hibás – feldolgozhatatlan adatokat tartalmazott – tájékoztat Neszmélyi Loránd, az Ügyvitel Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Megtudom, hogy sajnos még mindig vannak olyanok, akik nem pontosan írják be a vevőazonosítót, vagy a számla nem a kérelmező nevére szól, de az Államkincstárnál is lehet, hogy tévesen vitték be az adatokat. Ezeket újból ellenőrzi az Államkincstár, s ha kell, hiánypótlásra visszaküldi a kérelmezőnek. A rosszban jó hír, hogyha kibogozzák a hibát a beadásig, visszamenőleg jár a támogatás. Nem úgy azoknak, akik csak ebben a hónapban vagy később adnak be kérelmet, nekik csupán a kérelem benyújtását  követő hónaptól jár a támogatás, visszamenőleges hatálya, mint korábban volt, nem lesz.

Mindenesetre tény, hogy az Államkincstár a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest fénysebességgel bírálta el a kérelmeket.

Az „elbíráltak” közül 1.283-an azaz 25 százalékuk, a legnagyobb kedvezményt biztosító kategóriákba estek, így GJ-ként bruttó 1680 Ft támogatásban részesülnek.

Az igénylők közül 1319-en – 26 százalékuk- 1380 Ft gigajoulonkénti támogatást kapnak.

A harmadik támogatási csoportba esők – az ő kedvezményük gigajoulonként 924 forint –1614-en vannak, ez az összes távfűtéses lakás mintegy 30 százaléka. S végül a legalacsonyabb kedvezményre a 609 forintos gigajoulonkénti gázár-támogatásra 1008-an, azaz 19 százalékuk jogosult –tudom meg az Ügyvitel Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől, a társaság végzi ugyanis a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. fogyasztói részére a számlázást.

Ha összehasonlítják a tavalyi kedvezményeket a két legkisebb mértékben támogatott sávoknál, akkor csökkenést vehetnek észre. Ez is az egyik változás a tavalyi rendelethez képest.

A harmadik csoportba tartozók 1068 forint helyett 924, a  negyedik csoport támogatási összege 768 forintról 609 forint  lesz gigajoulonként. Ők azok, akiknél az egy fogyasztási egységre eső jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum  két és félszeresét , de nem haladja meg a három és félszeresét. Ugyanakkor azt még pontosan nem tudjuk, hogy mennyi lesz, mert még nem született döntés az öregségi nyugdíj minimumáról. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatóanyagában ezt várhatóan 28 460 Ft lesz. Figyelem! Ne felejtsék el, hogy nem a család tagjainak számával kell elosztani a család összjövedelmét, hogy megkapják a támogatás kiszámolásának alapját képező egy főre jutó jövedelmet,  hanem úgynevezett fogyasztási egységekre kell bontani. E szerint az első felnőtt családtag 1-t, a második 0,9-t, a továbbiak 0,8-t és az első két 18 év alatti gyermek is 0,8-t számít. Tehát a két felnőttből és két gyermekből álló család összes nettó jövedelmét   3, 5-tel kell elosztani.

Ugyanúgy mellékelni kell a beadás hónapjában megkapott számlamásolatot is. Változott az is, hogy nem a benyújtást megelőző három hónap nettó jövedelme a  számítás alapja, hanem a kérelem megelőző hónapjának nettója az irányadó, viszont hozzá kell számítani az előző esztendő nem rendszeres jövedelmeinek egy tizenketted részét is.   Kedvezően érinti a változások a nyugdíjasokat, nem  kell beszámolni a 13. havi nyugdíjat a jövedelmek sorába.  Az ellenőrzés is könnyen megoldható lesz, hiszen a kérelemre rá kell írni a kérelmező adószámát is. Még egy fontos dolog a változások sorában. Aki nem jogosult és úgy kérvényez támogatást, azaz valótlan adatokat ír az adatlapra, attól nem csupán elvonják, és kamatokkal együtt visszafizettetik a kapott támogatást, hanem komoly büntetésre is számíthat. Tavaly is jó néhányan fennakadtak az ellenőrzésen és vissza kellett fizetniük a támogatást, az idén már nem ússzák meg ennyivel.

S még egy fontos információ, attól még ha valaki időben beküldte a kérelmét az Államkincstárhoz, s az úgy véli, hogy járna is számára a támogatás, még nem jelenti azt, hogy a januári számlájában látja is jóváírva. A szolgáltató csak akkor teheti ezt meg, ha erről a Magyar Államkincstár elektronikus formában értesíti. Lévén, hogy a Magyar Államkincstár fizeti a kedvezményt. Aki tehát már beadta a kérvényét, de még nem kapott értesítést, legyen türelemmel, ha jóváhagyják, visszamenőleg is megkapja a támogatást.