Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Még pancsolhat a kislány

2007.07.05.

Mostanra, mintha a telefonhívás-várakoztató zene a Pancsoló kislány is vidámabban szólna az uszodában. Végre elkészült a külső medence felújítása. Jóval a szerződött határidő előtt.

Visszaállt a nyári napfényes időre jellemző látogatási szám, azaz naponta több, mint 5.000 látogató vesz ilyentájt jegyet a pénztáraknál.

Már a javítás közben nyilvánvalóvá vált, hogy a csőcsere csak ideiglenes oldja meg a fürdőző gondokat. A 3,5 méter mély szerelőaknában 1,5 méteren futnak a csövek, amelyet szerelőpadról érnek el. Ezek azonban olyan állapotban volt a fémállványzat, hogy senki nem mert embert állítani rájuk, körbe kellett hát zsaluzni. A medence felújításánál – amikor feszítetté tették – a födémre rábetonoztak, most a bontásnál statikust kellett hívni, hogy vajon mit bír ki az építmény.

A benti medencék alatt sem sokkal jobb a helyzet, ott jártamkor éppen arról számoltak be a műszaki vezetőknek, hogy az egyik vezetéken tenyérnyi rozsdafoltot nem lehet letisztítani, mert akkor átlyukad a cső, lehet hogy így is, de akkor biztosan. A keringtető szivattyúk közül már a tartalékot állították be, ha bármelyik szivattyúval gond adódik, le kell zárni az uszodát. Vízkeringtetés nélkül nincs fürdés.

Az üzemeltető a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna – Hőszolgáltató Kft. keresi a lehetőséget, hogyan, miként lehetne üzembiztossá tenni a sajnos 30 éves működése óta pénzt komolyabb felújításra nem kapott sportuszodát. Tervek készülnek a felújításra, és az esetleges bővítésre, de minderről a tulajdonosnak, Dunaújváros megyei Jogú Város képviselőinek kell majd dönteniük.

Első sorban arról kell szavazniuk, hogy mi legyen az uszodával. Az már nyilvánvaló, hogy nem lehet „megúszni” a komolyabb felújítást. Ennek összege megközelíti a 900 millió forintot. Van olyan koncepció is, amely szerint ne csupán felújítsuk, hanem funkciót bővítsünk – ha már ennyi pénzbe kerül – s uniós pályázati támogatással erősödne a sportuszoda jelleg, s az európai vízilabda-oktatás fellegvára lehetne a Fabó Éva Sportuszoda. A pályázatok várhatóan szeptemberben megjelennek, ebből adódóan döntéshozóinknak nincs sok morfondírozásra lehetősége, hogy a keringtető szivattyúkról ne is beszéljünk, mint tudjuk, azoknak sincs sok idejük – hátra.

De elég a vészjósló sötét fellegekből, örüljünk a nyárnak, a melegnek és a víznek. Van strandunk még és kész.

Az élményfürdő-építése ugyan elvett a zöldgyepből, de a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy elférnek szorongás nélkül a vendégek. Az előírás szerint – minden szabályozva van, hogy mennyi vízfelület, mennyi pihenő rész kell egy vendégnek – jók vagyunk, 1200-an bármikor, gond nélkül pancsolhatnak a sportuszodában. Ami hiányzik az a strandröplabda pálya, de az üzemeltetőnek a jövő szezonra már erre is van elképzelése.

Itt a nyár, itt a kánikula, mehetünk nyugodtan az uszodába, amelynek tiszta a vize, biztonságos és az árai is megfizethetőek.