Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Megfeszített munka két napon keresztül

2007.05.17.

Ilyen még nem volt. A városban csütörtökön megközelítőleg egyidőben tíz helyen volt csőtörés. A folyamodványa ismert, hiszen összességében 1600 lakás maradt melegvíz nélkül.

Kellemetlen és bosszantó, ha egy szolgáltatást, amiért fizetünk, azt nem tudjuk igénybe venni. Vízzel teli lábosok, fazekak kerültek a tűzhelyre, volt, aki  automata-mosógéppel melegítette fürdéshez a vizet. Mégis a legtöbben megértéssel fogadták a különleges helyzetet. Sőt, nem kevesen meg is köszönték, amikor ismét melegvíz folyt a csapból.

 

A rendkívüli helyzet rendkívüli erőfeszítést követelt a csőtörések kijavítóitól. A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna , Hőszolgáltató Kft dolgozói túlórában és váltott műszakban folyamatosan a hibaelhárításon dolgoztak. Csütörtökön éjjel fél kettőig, pénteken éjfélig folyt a város több területén a munka.
Szombaton délutánra sikerült az összes hibát kijavítani.

 

A távhővezetékek javítása nem egyszerű feladat: aszfaltvágás, -verés, a beton feltörése, a föld kiemelése, dúcolás, a vezeték fedlapjainak felszedése, deponálása, hogy a vezeték közelébe jussanak. Ilyenkor még alaposan oda kell figyelniük arra is, hogy más közművezetékek ne sérüljenek meg a bontás során. Mikor a távhővezetékhez érnek, akkor le kell szedni róla hőszigetelést, majd nyomás alá helyezik, hogy megnézzék, hol történt pontosan a csőtörés. A hiba felderítése után kezdődhet a javítás: a rossz csődarab kivágása, az új beillesztése és hegesztése, ezt követően már folyhat a melegvíz. Egy-egy javítás két órától akár öt órán keresztül is eltartott.

 

Voltak olyan helyszínek, ahol 4,5 méter mélyen van a vezeték, s olyan széles, hogy ívhegesztőt kellett hívni a javításához. A több helyszín egyszerre nem csupán több embert, hanem több munkagépet is igénybe vett, amelyet alvállalkozók biztosítottak. Alaposan meg kellett szervezni, hogy mindenhol, amikor kellett a megfelelő szakemberek a rendelkezésre álljanak. Ahogy végeztek a feltárással, már ott is voltak a csőszerelők.
A rendkívüli helyzet minél gyorsabb megoldása különleges szervezést igényelt. Cél volt, hogy a lehető legkevesebb holtidővel, minél hamarabb melegvízhez jussanak a lakosok.

 

A szolgáltatás most már zavartalanul folytatódhat, a munkák azonban nem érnek véget, kezdődhet a helyreállítás betonozás, földmunkák, aszfaltozás. Sőt, ha egyes szakaszoknál úgy ítélik meg, akkor a helyreállítás előtt – ha már úgyis kiásták a vezetéket – a szükségeses karbantartásokat, felújításokat is elvégzik.

Erre a fázisra csak a héten kerülhet sor.