Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Miért kell beengedni a leolvasókat?

2010.06.16.

A mérés szerinti elszámolás lényege, hogy a társasházzal történő elszámolás alapja a bekötési főmérőn mért érték. Tehát ezzel számol el a közösséggel, most mi is akkor a gond?

 Azaz a szolgáltató jogszerűen leolvashatná a főmérő értékét és kiszámlázná a társasháznak. A közösség pedig úgy osztaná szét, és úgy szedné be az árát, ahogy akarná. Természetesen a közösségek nem nagyon szeretnék, ha lakótársaik nekik tartoznának, s nem bonyolódnak az elszámolás készítésével, így megbízták a dvcsh-t a mellékvízmérők leolvasásával, s ez elszámoló számla készítésével. A társaság mindenkinek a mellékvízmérőin mért értéket számlázzák ki. A szolgáltató ezekért a feladatokért külön díjat nem kér.

Elméletileg a lakásokban leolvasott értékek összegének meg kellene egyezni a főmérőn mért értékkel. Azért elméleti szám, mert ugye, azt feltételezi, hogy mikor leolvassák a főmérő állását, addig, míg az összes lakást nem olvassák le, senki nem ihatna például egy korty vizet sem. De ettől függetlenül lényeges eltérés nem lehetne. Ha mégis van, annak az egyik lehetséges oka az lehet, hogy nem engedi be egyik vagy másik lakó a leolvasókat. A társaságnak hatósági joga nincs, ha nem tudnak bejutni, akkor a lakó korábbi fogyasztási értékét írják be, de ez biztos, hogy pontatlanná teszi az elszámolást.

 A legtöbben, az érintettek 90-95 százaléka felméri azt, hogy saját maguk és a közösség érdeke, hogy pontos legyen az elszámolás, s várják a leolvasókat, s olyanok is vannak, akik az nap nem tartózkodnak a lakásukban, de előre gondoskodnak arról, hogy ki lesz az, aki a leolvasókat távollétükben a lakásukba engedi, vagy kérnek egy új időpontot. Ilyenkor tárcsázzák a 25/ 510-117-es telefonszámot és máris kapnak új időpontot.

 

Abból soha sincs baj, ha DVCS fizet vissza az elszámolásnál, ezért nem reklamáltak, a fogyasztóknak az a gond, ha a főmérőn mért érték több mint a mellékvízmérők összessége. Ekkor ugyanis a különbözetet a közösségnek kell kifizetnie. A társasház dönthet arról is, hogy szétosztja, azaz továbbszámlázza a többletköltséget a lakóknak, de arra is joga lenne, hogy azokra terhelje a többletet, akik megakadályozták a leolvasást.