Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Mindenhol befűtöttünk

2010.10.04.

Mivel a napi középhőmérséklet tartósan 12 fok alá csökkent, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. elrendelte vasárnaptól a város teljes területére a távfűtés beindítását.

Ez mintegy egyötödét érinti a város fogyasztóinak, hiszen a többség már korábban kérte közös képviselőik révén a szolgáltatást. A rendszer teljes felfűtése azonban időt vesz igénybe.

 

Akkor felvetődik a kérdés, hogyan fizetünk érte?

 

Az elszámolás alapelve nem változott azoknál sem, akiknél már melegek a radiátorok.  Azaz a fűtés bekapcsolásakor a DVCSH szakemberei rögzítették hőfogadó-helyenként a mérőállásokat, mint ahogy ezt megteszik minden hónapban és árváltozások és leállás idején is.

Ezek a mért adatok lesznek később, – amikor az elszámolási időszak következik be – az elszámolás alapjai.  Tehát, mint minden elfogyasztott hő, a mostani –szezon előtti – is  mérve van,akárcsak a többi, azon az áron lesz beszámítva, ami aktuálisan érvényben van.

 

A fogyasztó továbbra is a részszámláját fizeti, mint korábban.

 

Tehát semmi, de semmi változás nem lesz számára érzékelhetően jelent pillanatban a fizetni valók tekintetében, attól függetlenül, hogy meleg van nála vagy sem.

Az elszámoláskor jelentkezik egy sorral több, hiszen ott vezetik fel ezen időszak fogyasztóra jutó hőfogyasztását.

 Itt arról van szó, hogy a hőfogadó helyeken mért hőt szétosztják a hozzá tartozó lakások között.  Nyilvánvalóan, ahol légköbméter alapú az elszámolás, ott légköbméterenként, ahol költségosztó van felszerelve, ott mindenkinek a saját fogyasztása arányában.

Azaz leegyszerűsítve a részszámlákon nem jelenik meg a többlet-fogyasztás, csak az elszámolásnál.  A légköbméter alapú elszámolású épületeknél ez nyárra esik.  A  fűtéskorszerűsítésben részt vett épületeknél a költségosztó felszerelésének 365. napjára .  Azaz az elszámolásig  a KERET-programos épületek meg is takaríthatják a most elfogyasztott hőt. Ráadásul, mivel náluk szabályozható a távfűtés saját maguk tudják eldönteni, ha már kérték a szolgáltatást, hogy mikor és milyen meleget szeretnének a lakásukban.

 

Amennyiben javul az idő, akkor sem kell aggódniuk, bár a közös képviselők október 15-ig még lemondhatják a szolgáltatás,mert a külső hőmérséklet-érzékelők  szabályozzák az épületek fűtését, így a mindenkori hőmérsékletnek megfelelő lesz a hőellátás.  Még könnyebb helyzetben vannak a fűtéskorszerűsítésben részt vett épületek, hiszen a külső érzékelők mellett a lakók saját maguk, radiátoronként végezhetik el a szabályozást.

Ne felejtsék el, hogy a szolgáltatásba most bekapcsolt épületekben lakók legalább 24 órán keresztül teljesen nyissák ki a radiátor-szelepeket, hogy akadálytalanul megtörténhessen a rendszer légtelenítése.

A hivatalos  fűtési idény továbbra is október 15-én kezdődik .