Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Mire jó a digitális költségosztó?

2011.05.01.

A feladata a digitális költségosztóknak is ugyanaz, mint a hagyományos ampullásnak. Nem mérő eszköz egyik sem, csak a fűtési költségek szétosztásában segítenek.

Működési alapelvükben azonban különbözik a digitális az ampullásétól, ez utóbbi valójában két érzékelős mérést valósít meg. Ez azt jelenti, hogy a berendezés egyszerre érzékeli a radiátor felületi hőmérsékletét és a szobahőmérsékletet. A  hőfogyasztást, így nem a párolgásból, hanem ezeknek a hőmérséklet-különbségéből számítják ki.

Elmondható tehát, hogy nem rögzít fogyasztást, ha a radiátor nem üzemel, így nincs szükség túltöltésre. Ezen kívül számtalan egyéb előnnyel rendelkezik az ampullás társaihoz képest. Többek között jobban láthatók rajta a fogyasztás adatai, hiszen számokkal kiírva jelenik meg. Beállítható rajta, hogy a felszerelés évfordulóján mindig tárolja az adatokat. Így a leolvasás napjától függetlenül a tárolt adatok mindig visszakereshetők, s  ez pontosabbá teszi az elfogyasztott hő szétosztást. Ráadásul nem is kell cserélni minden évben, későbbiekben is csak a lítiumos elem kimerülése miatt. A digitális költségosztók „full extrás” változata a rádió frekvenciás változata. Ezeknél a távleolvasás lehetővé teszi, hogy a szolgáltató a fogyasztó zavarása nélkül végezze a mérők leolvasását. Ennek köszönhetően úgy végezhető el rendszeresen a mérő leolvasása, hogy akár be se mennek a leolvasók a lakásokba.

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft a Brunata céggel van kapcsolatban az ő termékeiket építi be. A digitális költségosztó  radiátoronként  3.860 Ft+Áfa, a rádiófrekvenciás 4.600 Ft+Áfa . Fontos tudni azonban, hogy egyénileg nem lehet költségosztó típusán változtatni, a hőközponthoz tartozó egész közösségnek, azaz társasháznak vagy esetenként társasházaknak  a részvételével lehetséges csak költségosztók fajtáján módosíttatni.