Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Mire lehullanak a falevelek…

2010.11.20.

Az egyesített csatorna-rendszer 76 km, az elválasztott csatornarendszer 50 km, a csapadékot elvezető csatorna-rendszer 35 km.

A gravitációs elvű összegyűjtését követően átemelők segítségével juttatják el az utolsó szakaszon szennyvíztisztítóba.  Az előbbinél az okoz gondot, hogy nem tud bejutni a csapadék a csatornába, az elválasztottnál pedig éppen ellenkezőleg, hogy a csapadékvíz  is bejut a szennyvíz-csatornába. Mind a két  problémának mi viseljük a következményeit: vagy bokáig járunk a vízben vagy bokáig járunk a szennyvízbe.

Hogy miért is?

 

Kinek a kötelessége?

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. kezeli a csatornarendszert és végzi a kommunális szennyvíz és az egyesített rendszerben a csapadék összegyűjtését és szállítását és előtisztítását. Természetesen a maga a csatornarendszer karbantartása  a ház falsíkjától kifele csak a szolgáltató feladata, tehát addig a pontig az ingatlanok tulajdonosaié a javítás, karbantartás. Fontos megjegyezni azt is, hogy az egyesített csatornahálózatba a csapadék bejutását pedig  a közút kezelőinek kell biztosítania. Azaz nekik kell gondoskodni arról, hogy bejuthasson, aminek be kell jutnia.  Azért fontos megjegyezni, mert itt az ősz, s mivel lehullanak a levelek, azok szétterülnek a parkokon, az utakon, betakarják a víznyelőket, s ha nem takarítják össze őket, vagy nem tudják összetakarítani, akkor mire eső is esni kezd, sok helyen bokáig vagy még följebb fogunk állni a vízben. Hiába gyönyörködünk a szép platánlevelekben, a csatornák rémei, ahogy elzárják az esővíz elvezetésének útját.

–          Komoly gondot okoz nekünk az is – magyarázza Varga Géza, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. csatornahálózati részlegvezetője, hogy vannak, akik tartósan az aknafedeleken parkolnak, így lehetetlenné is teszik, hogy el tudják végezni a tisztításokat, nekünk pedig a hiba-elhárítását.  De azt is meg tudjuk mondani, hogy hol milyen felújításokat végeznek. Számtalan esetben találkozunk hibaelhárításaink során azzal, hogy beleöntik a feleslegessé vált festéket, a habarcsot, csempetörmeléket, de volt, hogy betont is a csatornába. Ez utóbbinál már nem sok tennivalónk marad. Az ilyen víznyelők használhatatlanná válnak. Nem ártana minden ilyen „akció” előtt ezt végiggondolnák.

Az üzemeltetéssel járó mindennapos gondok mellett, ne feledjük el a csatorna-rendszerünk is legtöbb helyen már elmúlt félévszázados, és öregszik van vele teendő bőven, mindezek mellett még komoly gondot okoznak azok is, akik nem rendeltetésszerűen használják a rendszert.

 

Használ, de nem fizet

 

Nem csak az egyesített az elválasztott vezetékrendszer használatánál is megjelennek olyanok, akik nem arra használják, amire való. Bizonyítottan szép számmal vannak olyanok, természetesen a családi házas övezetben, akik az esővizet belevezetik a kommunális szennyvíz-rendszerbe. Az viszont nem csapadék-elvezetésre méretezett, ebből adódóan esőzés idején másfélszeres lesz az áthaladó szenny rajta.  Ha nem bírja a rendszer, akkor vissza fele folyhat, folyik, és a szennyvíz a mélyebben levő házaknál feljöhet. A nagy esőzések idején számtalan elöntött pincéről, garázsról, szuterénről kapnak bejelentést pontosan amiatt, hogy képtelen a szennyvíz-rendszer elvezetni a szabálytalanul rákötött  csapadékvizet. Másrészt káros ez az eljárás azért is, mert olyan szolgáltatást vesznek igénybe, amiért nem fizetnek.   Tarthatatlan hát minden szempontból az állapot. A szolgáltató véget akar vetni ennek, mert s kidolgozták a technikáját annak, hogyan füleljék le az illegálisan csapadék vizet elvezetőket.

Itt persze megtudom azt is, hogy a szennyvizet terelik, kormányozzák, és az áramlását szabályozzák, megvan, hogy mennyit lehet óránként átengedni a szennyvíztelepre, így meg kell oldaniuk, hogy a kapacitáson belül maradjanak rendkívüli időjárási viszonyok között is. Ezért megfelelő helyeken a szabályozást úgynevezett műtárgyak segítségével biztosítják. Az áramlás meggyorsítása, és a tömődést okozható szennyeződések kiszűrése érdekében pedig megfelelő helyeken előülepítőket építenek.

A mechanikai szennyvíztisztítóba érkezik a város szennyvize. Több mint 160 kilométernyi vezetékrendszeren keresztül. Ez is akkor működik jól, ha nem látjuk, ha nem érezzük, ha nem találkozunk azzal, amit visz a víz.