Friss! Pünkösdi jókívánságok Pintér Tamásnak

Tovább a részletekre »

Öt százalékos lesz a távhő áfája

2010.01.11.

Az Európai Bizottság eddig nem emelt kifogást, így várhatóan 5 százalékos áfa-kulccsal adózik a távhő e hónap 15-től a Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint.


Az Európa Bizottság eddig ebben a kérdésben határozatot még nem hozott, de a korábbi tapasztalatok alapján valószínű, hogy a bizottság határozat nélkül, a rendelkezésére álló három hónap lejártával a hozzájárulását "megadottnak" tekinti majd.  A három hónapos döntési idő január 15-én jár le, tehát  legkésőbb a Magyar Közlöny aznapi  számában jelenhet meg a pénzügyminisztériumi határozat.

Ennek megfelelően a távhőszolgáltatásra vonatkozó 5 százalékos adómérték – a 2010. évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló, vonatkozó jogszabály alapján – 2010. január 15-én léphet hatályba.  Ennek megfelelően a távhőszolgáltatásra vonatkozó 5 százalékos adómérték is aznap léphet hatályba.

 Az 5 százalékos adómérték várhatóan azon távhődíj teljes összegére alkalmazható először, amelynél a díj megfizetésének esedékessége 2010. január 15-ére vagy azt követő időpontra esik, függetlenül attól, hogy a számlázott díj milyen elszámolási időszakra vonatkozik.

 A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltatásnak számlázást végző Ügyvitel Szolgáltató Kft. már felkészült az új áfa-változásra, elkészült az új számlázási program, s a rendelet megjelenését követően már azonnal képesek új áfa-tartalmú számlát kibocsátani.