Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Pályázat épületeknek és közös képviselőknek

2008.10.05.

Ismét meghirdeti pályázatát az Év lakóközössége 2008, az Év közös képviselője 2008 és az Év legtakarékosabb címért a Dunaújvárosi Lakóközösségekért Alapítvány.


A már nyolcadik éve meghirdetett pályázaton a fenti három kategóriába lehet nevezni.

A feltételek között szerepel, hogy csak azok a  társasházak vagy szövetkezetek pályázhatnak, amelyek már 2008. január elseje előtt megalakultak. Szervezeti működési szabályzatuknak megfelelően működnek, és nem utolsó sorban nincs három hónapnál régebbi közüzemi tartozása a közösségnek.

A pályadíjak roppant vonzóak: a legjobb lakóközösség 400.000,-Ft, a második helyezett 280.000,- Ft, a harmadik 170.000,- forint nettó jutalomban részesül.  A pályázat kiíróinak a célja, hogy támogassák a példaértékű közösségi kapcsolatokkal és korszerűsítési feladatokat felvállaló társasházakat. S nem utolsó sorban a közösségeknek ezáltal van lehetősége arra, hogy elsajátítsák a pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Mindehhez mintegy tíz szerkesztett oldalon kell bemutatni a lakóház történetét, az épület műszaki állapotát, a gazdasági, jogi állapotokat, az emberi tényezőket és a vágyakat-terveket.

A kiírók nagyon szemléletesen igyekezetek a fentieket érthetővé tenni, s egy-egy segédmondattal is útmutatót adnak a pályázóknak. Többek között máris elindítja a gondolkodást : a Segítsünk egymáson, vagy csak elviseljük egymást, vagy a Hogy elkerüljük a fülemüle pereket mondat.

Tavaly a legjobb közösség a Martinovics utca 23. számú házban volt, de nem volt okuk panaszra a Vasmű út 45. és a Lajos király körút 17-19 szám alatt lakóknak sem.

Az Év legtakarékosabb épülete 550.000,- forint jutalomban részesül, a második 420.000,- forintot, a harmadiknak díjazott  380.000,- forintot kap. Nekik ugyanakkora terjedelemben az épületük hőfizikai állapotát, a finanszírozási lehetőséget kell bemutatatni. Ez utóbbin  a KERET program, a Sziget program és a Nemzeti energia program  értendő. És ugyancsak kell szólni arról is, hogy melyek a közösség további elképzelései.

Tavaly ebben a kategóriában a Batsányi utcai társasházak vitték el a pálmát. Komoly energetikai felújítást végeztek a Batsányi 29-31-33 társasházban, a Batsányi 53-55-57-es, és a Batsányi 41-43-45 alatti épületekben.

Az a közös képviselő, akinek valamelyik  társasháza  pályázik a fenti kategóriák valamelyikébe, az pályázatot nyújthat be az Év közös képviselője címért. Az első helyen elismerésben részesülő 160.000,- forintot, a másodikként díjazott 140.000,- forintot, a harmadik helyezett 120.000,- forintot kap. Mivel a lakóközösség mindennapjai és a lakókat képviselő közös képviselő munkája összefügg, a kiírók kérnek egy maximum egyoldalas véleményt személyéről a lakóközösségtől vagy a számvizsgáló bizottságtól.

Tavaly az év közös képviselője Kiss Rezső lett, őt követe Szabó Lászlóné és Tomborné Pápa Julianna.

A pályázat kiírói felhívják a figyelmet arra, hogy ne felejtsék el, hogy a fedőlapra rá kell írni a pályázóknak, hogy mely kategóriába indulnak, s rendkívül fontos a bírálatnál a pályázat külalakja is. A pályaművek beadási határideje  2009. január 5, helye a polgármesteri hivatal VIII. emeletén található Sziget programirodája.