Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Tájékoztatás a hődíj elszámolásáról

2021.11.22.

Korábban már értesítettük fogyasztóinkat a DVG Zrt. számlázási módszerei vonatkozásában felmerült szabálytalanságokról, valamint a törvénytelenül megszerzett fogyasztói adatokról.

A DVG Zrt. számlázási gyakorlatára visszavezethető okból szükséges és elkerülhetetlen a kiszámlázott hődíj elszámolásával, költségosztással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatni Önöket:

  • A DVG Zrt. által eddig megküldött számlák mérő állás, fogyasztási mérő adat és leolvasott értékek nélkül kerültek kibocsátásra. Ezen számlák nem is készülhettek másképp, mivel – ellentétben a fogyasztók személyes adataival – ezeket a DVCSH Kft. rendszeréből még nem tudták, vagy meg sem kísérelték ellopni. Ennek oka véleményünk szerint, az hogy a DVG Zrt. nem ismeri, illetve nem látja át az elszámolás rendszerét.
  • A DVG Zrt. nem véletlenül mellőzte a fogyasztók tájékoztatását az elszámolás módjáról, mivel induló mérőállás és a fogyasztási mérők adatai, illetve az eddig kiszámlázott hődíj előlegek, költségosztó leolvasási adatok nélkül összegszerűségében és mennyiségi adatokat tekintve is helyes hődíj elszámoló számlát nem lehet készíteni.
  • A DVG Zrt. teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy Dunaújvárosban, a 12 havi fűtési hődíj előleget a lakók az előző évi saját hőközponti fogyasztásuk szerint beállított GJ értékkel fizetik, azaz a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna – Hőszolgáltató Kft. fogyasztás arányos elszámolást készít, immár 23 éve. A DVG Zrt. által kiszámlázott előlegek így nem beazonosíthatóak, átfedés van a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna – Hőszolgáltató Kft. által végzett 2020/2021. évi fűtési időszakra vonatkozó, ütemezett leolvasásokhoz tartozó elszámolások és a DVG Zrt. által küldött számlák között.
  • A fogyasztónkénti szerződéses folyószámla hiánya miatt beazonosíthatatlan befizetések elszámolása bizonytalan, a szükséges közösségi fogyasztási és fogyasztónkénti költségmegosztási adatokon kívül hozzáértő szakmai háttér sem áll a DVG Zrt. rendelkezésére, így nem lehetséges korrekt elszámolás elkészítése. A DVG Zrt. kizárólag hibás hőközponti fogyasztási adatokon alapuló elszámoló számlákat lesz képes kiadni, a közösségi fogyasztást fűtött légtérfogat szerint felosztva fogyasztók között. A közel 14 ezer költségosztóval felszerelt lakás esetében a valós fogyasztás és a DVG Zrt. által kiállított elszámoló számlák között olyan mértékű eltérés lehet, hogy a fogyasztóknak éves szinten 20-25%-kal többet kell befizetniük fűtési hődíjra.

Az elszámolásból adódóan túl előfordulhat továbbá – „a politika által elvárt, mindent bele, csak meleg legyen” szolgáltatás miatt –, hogy a szükségszerűen megemelkedő hőközponti fogyasztás növekedése minden fogyasztót érintően 5-10 %-os hődíj többlet terhet eredményez.

 

Tisztelettel: Neszmélyi Loránd

Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft.