Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Távfűtés emelve és duplán csökkentve

2008.03.31.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése március 27-i ülésén meghatározta, hogy április 1-jétől mennyi lesz a fűtés és a használati melegvíz díja.

Csak emlékeztetőül: két helyről vásárolja a hőenergiát, azaz a fűtéshez és a használati melegvízhez szükséges távhőt a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. Az ismert okok miatt a Dunaferr és a gázmotoros fűtőerőművek is részt vesznek az energia előállításában.

Jó hír, hogy a gázmotoros erőművek próbaüzemen vannak, így már olcsóbban tudnak energiát előállítani. Működésük következménye, hogy csökkenni fog április 1-jétől a fűtés alapdíja, annak ellenére, hogy megközelítőleg 27,6 százalékkal emelte az alapdíját a másik energiatermelő társaság.

Nem ilyen kedvező a helyzet a hődíjaknál, ott az erőmű 18,5 százalékos emelését csupán csak mérsékelni, de szerencsére mérsékelni tudták a gázmotoros erőművek működése.  Így az emelés mértéke megközelítőleg csupán 9,7 százalék lesz.   Az alapdíj csökkenésével együtt, így az áremelkedés összességében alig haladja meg a 4 százalékot. A közgyűlés által elfogadott díjakat (áfával együtt) az alábbiakban olvashatják.

 

Fűtési alapdíjak 2008.április 1-jétől:

 

Közület: 457,92 Ft/lm3/év

 

Lakosság: 425,808 Ft/lm3/év

 

Nyugdíjas: 412,128 Ft/lm3/év

 

Teljesítmény lekötés: 16419042 Ft/MW/év

 

 

Használati melegvíz alapdíja 2008. április 1-jétől: 323,028 Ft/m3

 

Hődíj 2008. április 1-jétől: 3349,104 Ft/GJ

 

Az új díjak először az április havi számlákban szerepelnek. Kivéve azoknak, akik kérték az utó- és előszezoni kedvezményes távfűtésben való részvételt, ők a távhő hődíját már április 1-jétől 50 százalékkal olcsóbban kapják. Április 15-től pedig 90 százalékos lesz a kedvezményük április 30-ig, ezt követően május 15-ig  95 százalékkal olcsóbban vehetik igénybe, ha szükségük lesz távfűtésre. Ők a díj-emelés helyett április végéig, illetve a fűtés szezon elején szeptember közepétől október végéig ugyanilyen arányú, jelentős hődíj-kedvezménnyel veszik majd igénybe a távfűtést. A rendkívüli utó- és előszezoni kedvezményt az tette lehetővé, hogy ezekben az időszakokban elegendőek a város távfűtésének ellátására a gázmotoros erőművek. Az akcióban részt vevő közösségek már akkor is jelentős megtakarításra tesznek szert, ha április 15. után olyan magas lenne még az éjszakai hőmérséklet is, hogy nem kapcsolják be az érzékelők a hőközpontokban a távhőszolgáltatást. Nem beszélve arról, hogy ki tudja, milyen lesz a szeptemberünk és az októberünk.  Az akcióra április 10-ig lehet jelentkezni. Ezt követően azonban a pótfűtési szolgáltatást már a teljes ( az új emelt )  áron lehet igénybe venni.