Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Távhő-támogatás májustól – részben vége

2010.04.09.

Megint változott a távhőtámogatás határideje, de nem mindenkinek. Lesznek, akiknek májustól emelkednek a távhő-számlái vagy a gázszámlái, és lesznek, akiknek csak júliustól.


  Az emelkedés azokat érinti, akiknek a kormány  megszünteti április 30-val a támogatást.

A két hónap kedvezmény pedig azokat, akiknek még nem. A lakossági vezetékes gázfogyasztás és távhő-felhasználás szociális támogatásáról szóló rendelet módosítása ezidáig ugyan még nem jelent meg, csak sajtóinformációkat lehet olvasni, így a végrehajtás pontos részleteivel sem lehet tisztában a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft-nek számlázást végző Ügyvitel Szolgáltató Kft, pedig már közeledik az április vége.

 A rendelet várható módosítása szerint a kormány az eredetileg 2010. április 30-ig tervezett gáz- és távhőtámogatást a leginkább rászorultak számára 2010. június 30-ig meghosszabbítja. Itt a leginkább rászorultakon van a hangsúly, azaz nem mindenkinek, csak azoknak, akik a gázár-támogatási rendszer legnagyobb mértékben támogatott fogyasztói (ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a legkisebb öregségi nyugdíj kétszeresét). A sajtó anyagok szerint az egy kategóriával feljebb lévők (ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a legkisebb öregségi nyugdíj két és félszeresét) pedig a korábbi gázár-támogatás 50 százalékával élhetnek a kitolt határidőig.

Akik ennél magasabb jövedelemmel rendelkeztek, de eddig támogatottak voltak, azoknak a jogosultsága 2010. április végén automatikusan lejár. A megszűnés következményeit  már a májusi számlában érezni fogják a korábbi támogatottak. Amennyi gigajoult még most jóváírnak a számlájukon távhőtámogatás jogcímén  annyival emelkedik májustól számlájuk. Galyasné Gyurina Annamária, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna Hőszolgáltató Kft-nek számlázást végző Ügyvitel Szolgáltató Kft. gazdasági  vezetője szerint átlagosan 3000-5000 forint  számla-növekedést éreznek majd a korábban támogatott távhő-fogyasztók.

Azoknak, akik támogatottak maradtak, ez a júliusi számlájukban fog megjelenni. Dunaújvárosban a távhő-támogatottak, mintegy 28 százaléka tartozik a legalacsonyabb jövedelmi réteghez, 23 százaléka fog ötven százalékos támogatásban részesülni, s eddig minden második kedvezményezettnek pedig megszűnik a májustól a támogatása.