Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Távhő-támogatás vége

2010.03.09.

Növekedni fognak nagyon sokaknak májustól a távhő-számlái vagy a gázszámlái. A kormány ugyanis megszünteti április 30-val a támogatást. A rendeletmódosításnak ez a legfontosabb következménye.

A rendelet szerint a támogatott időszak lejárta 2009. december 31-ről 2010. április 30-ra változik, így annak, akinek az év végén járt le a szubvenció, nem kellett új kérelmet benyújtania, mert a jogosultsága 2010. április végéig automatikusan kitolódott.

A dotáció lejárta akkor is kitolódott április 30-ra, ha a kérelmező vagy családja helyzetében a 2009. évre megállapított támogatást követő időszakban valamilyen változás következett be, akár a jövedelmi viszonyok, akár a háztartás összetétele terén. Arra azonban nincs lehetőség, hogy a megállapított támogatás mértéke növekedjen – derült ki a Magyar Államkincstár közleményéből.

Ennek az egyetlen előnye a fogyasztók számára, hogy 2010-re nem kellett külön igényelni a dotációt, a második félévtől viszont búcsút inthetünk neki.

A megszűnés következményeit  már a májusi számlában érezni fogják a korábbi támogatottak. Amennyi gigajoult még most jóváírnak a számlájukon távhőtámogatás jogcímén  annyival emelkedik májustól számlájuk. Galyasné Gyurina Annamária, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna Hőszolgáltató Kft-nek számlázást végző Ügyvitel Szolgáltató Kft. gazdasági  vezetője szerint átlagosan 3000-5000 forint  számla-növekedést éreznek majd a korábban támogatott távhő-fogyasztók.

Ennél lényegesen kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek a gázfogyasztók, hiszen  a földgáznak az  áfa-mértéke sem csökkent, és az idén már emelkedett az ára is. Akár egynegyedével több lehet a számlájuk összege a korábbiakhoz képest, mint annak, aki ugyanakkora távfűtéses lakásban lakik. Náluk tehát a támogatás-elvonás, áremelkedéssel és további kedvezmény-elvonással együtt jár.