Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Vízórák- Hat évente cserélni kötelező

2009.03.22.

A ház hidegvíz-fogyasztásának alapja a bekötési főmérőn mért érték. Az ezen mért értékek adják az elszámolás alapját, a lakásokban lévő mellékvízmérők segítik a szétosztást.

Ha valakinek, nem hiteles a mellék-vízmérője, akkor veszélybe kerül az igazságos szétosztás.  S mivel az elszámolás alapja a bekötési főmérőn mért érték, ezért a hiteltelen mérőkből adódó különbség költségeit szétosztják  a többi lakó között.

Nem mindegy tehát, hogy hitelesek, szabályosan  üzemelnek-e a mellékvízmérők.

A szerkezeteket pontosan ezért hatévente cserélni és hitelesíteni kell.

Mivel a vízmérők a fogyasztók tulajdonában vannak, azért kell nekik gondoskodni a cseréről és a hitelesítésről.  Erre többféle lehetősége van: 1. A társasház – a közös képviselő közreműködésével – közösen megrendelheti a DVCSH -tól a közösséghez tartozó összes lejárt mérők cseréjét. 2. Egyénileg Ön is megrendelheti a DVCSH-tól a mérőcseréket. 3. Szintén egyénileg más vállalkozótól is megrendelheti a mérők cseréjét, de ebben az esetben a szükséges bejelentéseket meg kell tennie és a cseréről készült dokumentumokat be kell adnia, illetve a mérőórák plombálását az Ügyvitel Szolgáltató Kft. ügyfélszolgálati irodájában meg kell rendelnie. Az új mérők szerinti fogyasztást csak ezt követően tudják figyelembe venni. 

Mint látható, mindenkinek szíve-joga, honnan szerezi be az órát. Akárhol megvásárolhatják a megfelelő minőségűt, de mindenképpen szabványosnak és megfelelő tanúsítványokkal kell rendelkezni a szerkezetnek. A bekötésnél is igénybe vehetni külső szakemberek segítségét is. Azonban, ha a fogyasztó nem a szolgáltatóval végezteti a cserét, akkor további kötelezettségei vannak.

Az eljárás legfontosabb eleme, hogy hitelesíteni kell a felszerelt mérőt, ezért a cserét be kell jelenteni, és a plombálást kell kérni a szolgáltatóról.  A pontos eljárást rendelet szabályozza:

„Ha a mellék vízmérők cseréjét nem a vízszolgáltató vagy megbízottja végzi, az adatok rögzítését a vállalkozó köteles biztosítani. A vízmérő szakszerű beépítését a vízszolgáltató – térítés ellenében – ellenőrzi és a vízmérőt plombálással rögzíti, továbbá számozott műanyag zárral látja el. A leszerelt vízmérőt az adatszolgáltatásokkal együtt, a vállalkozó 8 napon belül a vízszolgáltatónak köteles bemutatni.” (DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE a 38/2002. (XII. 20.) sz. rendelettel módosított 2/2002. (I.11.) KR számú rendelete az ivóvíz- és szennyvíz elvezetési, továbbá tisztítási díjak megállapításáról, a számlázás és díjfizetés feltételeiről).

Azaz a cserét be kell jelenteni, és a leszerelt mellékvízmérőt mindenképpen meg kell őrizni és bemutatni, ez lesz ugyanis az elszámolás alapja. A fogyasztó választhat, hogy a plombálás megrendelésekor behozza és bemutatja a leszerelt mérőt, vagy a plombálás során kerül sor a leszerelt mérő berendezés adatainak rögzítésre.

A csere során rögzíteni kell a le- és felszerelt mérő (k) re vonatkozó alábbi adatokat:

–          a fogyasztó nevét, címét,

–          a le- és felszerelés időpontját,

–          a mérő(k) gyári számát, típusát, átmérőjét,

–          a mérő(k) állását (fogyasztott víz mennyisége)

–          ha a mérő sérült, ennek tényét,

–          a cserét végző személy aláírását,

–          a fogyasztó aláírását.

 

 Fontos dolog, hogy mindezt a szerelést követő 8 napon belül meg kell tenni. Amennyiben társasháznak átalányíjas karbantartási szerződése van a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-Hőszolgáltató Kft-vel,  ebben az esetben a vízórák cseréje is ingyenes, és a plombálásért sem kell fizetni. A plombálásnak díja van, amelynek összege nem a mellékvízmérők számától függ, vagyis lakásonként kell fizetni, jelenleg érvényes díja: 1920 forint.

Érdemes hát utánanézni, hogy érvényes-e még  a mellékvízmérője. Ha befáradnak az Ügyvitel Szolgáltató Kft.-hez ( Építők útja 7. – a régi víztorony mellett) megkapják a tájékoztatják, hogy meddig érvényes a mellékvízmérők hitelessége. A lakásában személyesen is meg lehet állapítani, hogy a vízmérője meddig hiteles. A vízmérőn minden esetben rajta kell lenni egy ólom vagy mostanában műanyag plombának, amelynek egyik oldalán a szent korona, a másik oldalán a hitelesítés éve szerepel. Például: 009 vagy 2009. A lakásában lévő mellékvízmérője hitelessége 6 évre szól, a lejárati év utolsó napjáig. Például a 2009 évszámot tartalmazó plomba azt jelzi, hogy a vízmérője 2015. december 31-ig hiteles.

Ne felejték el, hogy a pontos és hiteles mellékvízmérők a korrekt elszámolás alapjai, érdemes hát odafigyelni érvényességükre.