Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Vízterhelési díj az államnak

2010.05.10.

Vízterhelési díjról szóló elszámoló számlát kapnak kézhez a dunaújvárosi fogyasztók a napokban. A számla 2005-2006-2007-es évi elszámolásokat tartalmazza.

A vízterhelési díj gyakorlatilag egy adófajta, amit ugyan a DVCSH szed be, de az APEH közreműködésével az államot gyarapítja. A terhelés megállapítása a következőképpen történik: a Szalki-szigeti csápos kutakból nyert víz minőségét folyamatosan, akkreditált mérőszervezettel méreti a DVCSH, s ugyanezt teszi a Szennyvíztisztító Kft. a Dunába bocsátott, tisztított szennyvízzel. A kettő közötti érték adja a díj megállapításának alapját. A biológiai szennyvíztiszítónak köszönhetően a díj mértéke szerény. A mostani elszámolás gyakorlatilag egy-két száz forint körüli összeget jelent.

 A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi törvény rendelkezik a vízterhelési díjról.   Ezt azoknak kell fizetniük 2004. január elsejétől, akiknek közcsatornára kötve vezetik el a szennyvizét A környezetterhelési díj bevezetése díj bevezetése 2004-re nyúlik vissza.   A "szennyező fizet" elv hazai érvényesülését segíti elő, amelynek fő célja a környezet és természet terhelésének mérséklése, a környezethasználóknak a környezet és természet megóvását szolgáló tevékenységre való ösztönzése, valamint a környezet- és természetvédelem költségvetési forrásainak biztosítása. Ennek egyik eleme a vízterhelési díj, amelyet a dunaújvárosiaknak is fizetniük kell 2004-től.    
  A DVCSH a beszedett díjat az APEH számlájára utalja, onnan pedig a környezet- és természetvédelem költségvetési forrásaihoz kerül a közteherviselés elvén beszedett adó.