Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

A digitális költségosztás előnyei

2010.09.23.

Több közösség bevezette a régi folyadékkal töltött helyett a digitális költségosztókat. A feladata a digitális költségosztóknak is ugyanaz. Nem mér, csak a költségek szétosztásában segít.

Mérési alapelve különbözik az ampullásétól, valójában kétérzékelős mérést valósít meg. Ez azt jelenti, hogy a berendezés folyamatosan érzékeli és méri a radiátor felületi hőmérsékletét és a szobahőmérsékletet. A  hőfogyasztás ennek a hőmérséklet különbségnek a folyamatosan számított értékéből adódik.

Egyrészt méri a radiátor által kibocsátott hőt (plusz hő), de méri egy forró nyári napon a radiátor által felvett külső hőt is (mínusz hő). A hőfogyasztás a plusz hő és a mínusz hő   különbségén alapul. Elmondható tehát, hogy  nem mér fogyasztást, ha a radiátor nem üzemel. Hőfogyasztás csak abban az esetben keletkezik, ha a plusz hő és a mínusz hő különbsége pozitív a vizsgált 24 órás periódus alatt.

 Ezen kívül számtalan előnnyel rendelkeznek az ampullás társaikhoz képest. Az elsődleges szempont, csak úgy ránézésre, hogy szebbek, mint egy pici távkapcsoló úgy néznek ki a fűtőtesten. Jobban láthatók rajta a fogyasztás adatai,hiszen számokkal van kiírva. Pontosabbá teszi a költségosztást.

Be lehet állítani, hogy a felszerelés évfordulóján mindig tárolja az adatokat. Így a leolvasás napjától függetlenül a tárolt adatok mindig visszakereshetők, s pontosabbá teszi az egymás közötti szétosztást. A szakemberek szerint egy esetleges lakáscserénél is sokkal egyszerűbb és pontosabb az új és a régi tulajdonos közötti elszámolás. Továbbmenve az előnyöknél, a digitális költségosztónál saját magunk is jobban nyomon tudjuk követni a számszerűség miatt a fogyasztásunkat, ráadásul nem is kell cserélni minden évben, későbbiekben is csak a lítiumos elem kimerülése miatt.

 

Amikor be se kell menni

 

A digitális költségosztók „full extrás” változata a rádió frekvenciás változata. Ezeknél a távleolvasás lehetővé teszi, hogy a szolgáltató a fogyasztó zavarása nélkül végezze a mérők leolvasását. Ennek köszönhetően úgy végezhető a rendszeres mérő leolvasása, hogy akár be is mennének a leolvasók a lakásokba.

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft a Brunata céggel van kapcsolatban az ő termékeiket forgalmazza. A digitális költségosztó  radiátoronként  3.680 Ft+Áfa, a rádiófrekvenciás 4.600 Ft+Áfa .

Fischer László, a Március 15. tér 7-8 közös képviselője kedvező tapasztalataikról beszél:

–          A fűtéskorszerűsítéskor egyből a digitális költségosztót kérte a közösségünk. Így nekünk a már befizetett 1774 forint különbségével nőttek csak radiátoronként a költségeink, nem jelentett nagy terhet számunkra. Már megtörtént az első leolvasási időszakunk, s teljesen elégedettek vagyunk, könnyen nyomon tudjuk követni fogyasztásunkat, jobban láthatók rajta az értékek, s persze esztétikusabb is a berendezés.

 

Végül, de nem utolsó sorban, mielőtt bárki rohanna, hogy lecseréltesse a költségosztóját, meg kell jegyeznünk, hogy az arányosítás elve miatt, az egy mérőhöz tartozó adott közösség összes lakásnak azonos módon kell az elszámolásban részt venni. Azaz, vagy mindenki  ampullás költségosztókkal mér  vagy mindenki digitálisra vált. Csak az almákat lehet az almákkal összehasonlítani, mivel mindegyik elosztási rendszernek más a logikája, nem lehetne elvégezni az igazságos szétosztást, ha mindenki más elv alapján szeretné.