Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Hogyan spóroljunk a fűtésen?

2011.11.01.

Néha csak egy ötlet, egy kis praktika szükséges ahhoz, hogy gazdaságosabban fűtsünk. Ezek az apró fifikákkal életminőségünk korlátozása nélkül is spórolni tudunk.

· A szellőztetést ne vigyük túlzásba, mert a túlzott, hosszantartó szellőztetés lehűti a falakat, a bútorzatot, újbóli felfűtésük időbe és pénzbe kerül. Leghelyesebb télen a lakás levegőjét naponta többször 15-20 perces szellőztetéssel, vagy 4-5 perces kereszthuzattal megújítani.

·A szakszerű szellőztetés az egyik legjelentősebb területe az energiatakarékosságnak. Az ésszerűtlen szellőztetés akár évi 20 % többletkiadást is okozhat! Szellőztessünk gyakran, de csak rövid ideig (napi 4 perc helyiségenként).

·  Kerüljük a hőveszteséget. Az ajtók, ablakok hézagait tömjük el rugalmas szigetelőanyaggal. A rosszul záródó ablakok, ajtók hézagain keresztül ugyanis igen sok meleg szökik ki. A hőmérsékletet kis ingadozással egész nap tartsuk.

·   Szobai párologtatóval a relatív nedvesség szabályozható, a nagyobb légnedvesség mellett az alacsonyabb hőmérséklet is kellemes. A fűtés ugyanis szárítja a szoba levegőjét. Ezt a hatást ellensúlyozhatjuk, ha a fűtőtestekre edénybe vizet helyezünk, és az elpárolgott vizet szükség szerint pótoljuk. Növelhetjük a helyiség páratartalmát úgy is, hogy a fűtőtestre nedves ruhát terítünk.

·  Ha a fűtőtest nem egyenletesen melegít, valószínűleg légteleníteni kell. A légtelenítő csapot, csavart a felső részén keressük.

·  A túlzottan meleg ruházat kellemetlen érzést kelthet. Ideális fűtési energia-megtakarítási lehetőség a megfelelő öltözet.

· Lakószobáinkat 20-22 C fokra fűtsük, a fürdőszobában 24 C fok szükséges, a konyhában elegendő a 18 C fok is. Éjszaka legjobb 18 C fok körüli hőmérsékletben aludni. Célszerű azokat az épületeket és helyiségeket is temperálni, ahol nem tartózkodunk.

·  A megfelelő belső levegő hőmérséklet:e 18-20 °C között van. A helyiség hőmérsékletének 1%-kal történő csökkentése 6% fűtőenergia-megtakarítást jelenthet. 20 °C helyiség-hőmérsékletnél az energiafelhasználás jelentősen kisebb, mint 24 °C-nál.

· A falra szerelt fűtőtest mögé célszerű hőszigetelt alumíniumfóliát helyezni: csökkenti a fal hőveszteségét és visszaveri a hőt a helyiségbe.

 

Tanácsok a szabályozható távfűtés használatához:

·  A központi fűtésű lakásokban célszerű a kívánt hőmérsékletet helyiségenként hőmérséklet-szabályzókkal beállítani és radiátorra szerelhető szeleppel a szükséges fogyasztást szabályozni. Ezzel a megoldással 6-7 % energiamegtakarítást érhetünk el.

·  A lakás egyes helyiségeire ajánlott hőmérsékletek a következők: nappali 22-20°C, hálószoba 18°C, konyha 18°C, fürdőszoba 24°C, WC 15°C, előszoba 15°C, lépcsőház 10°C.

· Ha  a radiátor hideg, de a szelep 3-as álláson van, akkor nagy valószínűséggel a lakásban  több, mint 20 Celsius fok van.

Tehát nem kell, hogy melegedjen, hiszen megfelelő a hőmérséklet. Gyakorta hallunk olyan panaszt, hogy nála nem meleg a radiátor 3-as fokozaton,de a szomszédjánál igen. Erre az a válasz, hogy örüljön neki, mert a szomszédjánál valószínűleg elszökik a meleg levegő, s ezért kell fűteni, hogy a kívánt hőmérséklet meglegyen. ( Ha nem meleg a radiátor nincs hőfelhasználás, tehát akkor nem is kell akkor fizetni érte.)

·        Ha a helyiség hőmérséklete magasabb a beállított értéknél, a radiátor mégis fűt, akkor lehetséges, hogy az ablaknyíláson keresztül beszivárgó hideg levegő elindítja a fűtést.  Ugyanis figyelembe kell venni, hogy az érzékelő szelepek többnyire közvetlenül az ablak alatt vannak, ebből adódóan közvetlenül érzékeli a rossz szigetelésű nyílászáróból jövő  légáramlást. Célszerű ilyenkor szigetelni az ablakot.

·        Előfordulhat az is, hogy  a radiátor fűt, de a helyiségben nincs meg a megfelelő hőfok.

Ilyenkor lehetséges, hogy a radiátort  függöny takarja el, vagy a fűtőtesten ruhaszárítás történik. Ilyenkor ugyanis a hőérzékelő azt érzékeli,hogy megvan a kívánt hőmérséklet, hiszen nincs légáramlás. Szabadítsuk ki a radiátorainkat, s egyből melegedni fog.

Az is előfordulhat az okok között, hogy a másik helyiség lehűti a szobát. Ha az egyik szobában lezárjuk a fűtést, lehűti a fűtött helyiségünket is. Érdemes inkább csak lejjebb venni 2-es osztásra  ( 16-18 fok ) a szabályozót a nem használt helyiségben, mert így nem hűtjük le azt a szobát sem, ahol tartózkodunk.

·    Akkor jó a fűtés, ha mind a helyiség levegője, mind annak határoló falai közel azonos hőmérsékletűre melegednek fel. Ilyenkor nem kell tartanunk a penész megjelenésétől sem, hiszen nem keletkezik hőhíd.

·  Ideális az olyan fűtés, amely jól szabályozható és lehetővé teszi, hogy a különböző rendeltetésű helyiségekben a megfelelő hőmérséklet elérhető legyen (pl. a hálószobában hidegebb, mint a lakószobában vagy a fürdőszobában).

· A fűtés idény végén állítsák a termosztatikus szelepeket 5-ös állásba. Erre egyrészt azért van szükségünk, hogy megkíméljük a szelep rugóját és gumikészletét, másik oka, hogy akadálytalanul le lehet engedni a vizet a rendszerből, így a következő szezonra nem levegősödik a fűtőtestje, így nem romlik a hőleadása.

A fűtéskorszerűsítés  felszínre hozza mindazokat a problémákat, amelyek az átalánydíjas szolgáltatáskor nem nyilvánvalóak. Az energiapocsékolás, az indokolatlan költségek már nem hárítódnak át a lakótársakra. A pazarlást mindenki a saját pénztárcáján érzi. Érdemes odafigyelni, hogy ésszerűen gazdálkodjunk hőenergiával is.