Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Miért igyunk csapvizet?

2012.07.26.

Most sikk ásványvizet inni – főleg a buborékmentest, mert az egészségesebb -, mondván, hogy a csapvíz nem jó. De mennyivel drágább az ásványvíz? És tényleg rossz a csapvíz?

forrás: divany.hu

Egy palack ásványvíz átlagos ára – minőségtől függően – kb. 100,- Ft/1,5 liter. Az egészségére odafigyelő ember napi vízszükséglete 2-3 liter. Ha ezt betartjuk és megiszunk ennyi vizet, akkor egy 4 fős család naponta elfogyaszt kb. 8 liter ásványvizet, ez egy héten 56 liter. Ezt a mennyiséget hétről hétre haza is cipeljük, tároljuk, esetleg hűtjük, ennek az ára 4.000 – 5.000 Ft között mozog. Ez az összeg nem tartalmazza a szállítás díját, amiért a „hiper-szuperből” hazavittük.

Tehát, egy átlagos hónapban elkölthetünk az életet adó vízre akár 16.000 – 20.000 Ft-ot is.

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. lakossági célú ivóvíz fogyasztási díja 1 m3 víz 226,5 Ft-ba kerül, tehát 1 liter víz 23 fillér. Ha ez alapján számoljuk ki, hogy mennyibe kerül a 4 fős család heti ivóvízfogyasztása, akkor az 12,8 Ft, ez egy hónapban akár 51 Ft-ra is rúghat.

Azt láthatjuk, hogy mindenképpen olcsóbb a csapvíz, de egészségesebb-e?
Magyarországon a vezetékes vizeink 70%-a kifogástalan, éppen ezért bátran iható (a dunaújvárosi ivóvíz ebbe a kategóriába tartozik). A maradékból 20 % egészségkárosodás nélkül fogyasztható, a maradék 10 % pedig nem ajánlott fogyasztásra, főleg az arzén tartalom miatt.

Ezek a vezetékes vizek ugyanúgy tartalmazzák a szervezet egészségi állapotának fenntartásához szükséges ásványi anyagokat, mind a kalciumot, mind a magnéziumot és vasat is.

Magyarországon a vezetékes víz minőségét a 201/2001. (X.25.) kormányrendelet szabályozza, amely betartását szigorúan ellenőrzi az ÁNTSZ. A hatóság laborvizsgálat során a vízminták mikrobiológiai és kémiai vízminőségi jellemzőit nézi meg, és összeveti a jogszabályban előírt határértékkel.
Elmondható, hogy ugyan olyan biztonságos, mind egészségügyi, mind élvezeti szintet tekintve a csapvíz fogyasztása, mint az ásványvízé. Vízművünk hálózati pontjain az ivóvíz ugyan olyan jó, mint az ásványvíz, csak míg az ásványvíz abban a palackban kerül a fogyasztóhoz, amiben lezárták az üzemben, addig a csapvíz több kilométeres utat tesz meg, míg a csapból kifolyik. Sajnos előfordul, hogy az elosztóhálózatot elhagyva korszerűtlen, vagy éppen nem megfelelően kivitelezett vízvezetéken érkezik a fogyasztóhoz.
A jogszabály minden egyes vízmű számára kötelezően előírja a hálózati fertőtlenítést, vagyis a „klórozást”. A csapvízben mért klór (pontosabban az úgynevezett szabad aktív klór) azért fontos, hogy a csapvíz “utazásakor” bekerülő szennyeződések, amelyek a fent említett hibákból adódhatnak, szervezetre ártalmatlan formába kerüljenek a poharunkba. De ezt olyan mértékben adagoljuk, hogy az ne okozzon egészségügyi károsodást. A klór napjainkban jól mérhető egy egyszerű és olcsó szabadklór mérő műszerrel, valamint jól kontrollálható módon, pontos mennyiségben adagolható.

Összegezve a csapvíz előnyeit:

  • 1 liter ásványvíz árából 500 liter csapvizet lehet inni;
  • a dunaújvárosi csapvíz minősége jó, alátámasztva mérési adatokkal;
  • nem kell hazavinni, tárolni;
  • a hőfoka pont jó, 14-15 fokos – nem fájdul meg a torkunk tőle;
  • nem szennyezzük a környezetünket a PET- palackokkal.

Mielőtt ivásra vagy főzéshez használnák a vizet, jó alaposan folyassák ki a csapokat, távolítsák el a házi bekötő vezetékben lévő állott vizet, így élvezhetik a vezetékes víz friss és üdítő ízét.

…egy utolsó megjegyzés, minél „keményebb” az ivóvíz, annál ízletesebb, a keménységet okozó karbonát és hidrogén-karbonát sók miatt. Dunaújváros ivóvize „közepes” keménységű…

forrás: www.hotdog.hu

 

Egészségükre!

 

Kapcsolódó dokumentumok: