Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Mire figyeljünk a termosztatikus szelep használatakor?

2011.10.12.

– Először is, hogy használjuk – magyarázza S. Hegedűs Ambrus, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. távhő-szolgáltatási üzemigazgatója.

– Vannak, akik azt hiszik, hogy nem szabad hozzányúlni. A szabályozó a radiátoron azért van, hogy használjuk. Úgy, ahogy a világítással tesszük. Ha melegebbet akarunk felfele tekerjük, ha nem használjuk a helyiséget lefele.

A meleg levegő akadálytalan beltéri keringésének fenntartsa érdekében, javasolt a radiátort szabadon hagyjuk, és ne pakoljuk körül bútorokkal, vigyázzunk a nehéz függönyökkel.

Ügyeljünk a szellőztetéssel,  csak rövid ideig, néhány percig, de intenzíven szellőztessünk, s közben állítsuk csillagra a hőfokszabályozót.

Csukjuk be azoknak a helyiségeknek az ajtaját, amelyiket nem használjuk, így bent tudjuk tartani a meleget, ahol tartózkodunk.

Szabályozni már pedig kell.  Megdöbbentő, hogy a háztartások energiafelhasználásának több mint 70%-át a fűtés teszi ki. Egyik leghatékonyabb módja a takarékoskodásnak, ha komfortérzet romlása nélkül tekerjük lejjebb a radiátor szabályozóját. Amennyiben csak 1 ˚C-kal csavarjuk lejjebb a fűtést, körülbelül  6% energiát takaríthatunk meg. Bár ez így kevésnek tűnhet, de gondoljunk bele, hogy ha 26 fokról – ami nem ritka – 22-re csökkenti a lakás hőmérsékletét, akkor máris a költségek  közel egynegyedét takarította meg! 

 

 

 

.