Friss! DVG fizetési emlékeztetőjéhez…

Tovább a részletekre »

Szippantás kizárólagos jelleggel

2011.05.10.

Krimibe illő jelenet: Idegen szippantós kocsit vett észre „munka közben” Varga Géza, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. részlegvezetője.


Nem tétovázott, odament és rákérdezett az autóvezetőjére, hogy tudja-e hogy szabálysértést követ el? A sofőr értetlenkedve rázta a fejét, erre elmagyarázta neki, hogy január 1-jétől közbeszerzési pályázaton elnyert jogánál fogva Dunaújváros területén kizárólagos joggal Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. szippantja és szállítja el a települési folyékony hulladékot.

 A szabálysértő szippantós meglepődve magyarázta, hogy neki erről fogalma se volt, s visszaengedte a békés rendezés érdekében a tárolóba, amit éppen vinni készült, tudomásul vette a helyzetet, s távozott.

–         Természetesen nem csupán a jogszerűtlen szippantó, hanem az ingatlan tulajdonosa is szabálysértő – magyarázza a részlegvezető. – Erről tájékoztattuk is, ám ezúttal nem kezdeményeztünk eljárást ellen, hiszen megértette a helyzetet, s ő is együttműködő volt. Természetesen haladéktalanul elvégeztük a már tőlünk megrendelt szolgáltatást.

 

A közelmúltban mutattuk be a közel százmillió forintba kerülő új gépjármű-parkot, amivel a települési folyékony hulladék szállítását magas színvonalon tudja elvégezni a társaság. De nem csupán az eszközöknek kell szippantásra alkalmasnak lenni, hanem a személyzetnek is. Az autóvezetőnek a speciális gépjármű vezetésére alkalmas vizsgát kell tenni, és még a kísérőknek is rendelkezniük kell a települési szilárd és folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és kezelésre jogosító OKJ-s végzettséggel is.  Megfelelően kell használni, fertőtleníteni, kezelni a járműveket, s a szállításnál és elhelyezésnél is nagyon fontos, hogy a jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően járjanak el.

Az előírások tömegét zúdítja rám a részlegvezető, csak kapkodom a fejem, már meg sem lepődöm azon, amikor ahhoz ér, hogy a dolgozóknak milyen védőruha, fekete és fehér öltöző, és a tartályok fertőtlenítésének hogyan, milyen gyakorisággal, mivel kell, hogy megtörténjen: lett légyen tudjuk, hogy nem rózsavízről van itt szó.

Sőt pontosan rendelkeznek az előírások arról is, hogy kizárólag a biológiai szennyvíztisztóba helyezhetik el az összegyűjtött szennyvizet.

Persze, először mindenki a piac védelmére gondol. Már, mint arra, hogy az a szolgáltató, aki mindezen jogszabályi előírásoknak eleget tesz, befektet, költségeket vállal, az szeretne is biztos piacot maga mögött tudni.

De itt elsősorban nem erről, azaz nem csupán erről szó. Fordítva kell gondolkoznunk. Az összes törvényi, rendeleti hókuszpókusz arra való, hogy megvédjenek bennünket. Megvédjék környezetünket és egészségünket.

 

Nem csak szolgáltatnak

 

Negyvennyolc órán belül minden megrendelést teljesítünk – magyarázza Varga Géza. Elég csak felhívni a központi számunkat, ahol napi 24 órában kollegáink rögzítik az igényeket. – Lehet hívni a 25/510-220, 50-221, 510-222, 413-622, 411-528, 401-030 telefonszámokat.

A szolgáltatás hatósági díjas, az önkormányzat, mint árhatóság állapítja meg. Jelenleg Dunaújvárosban szippantása és szállítása bruttó 847.50 forintba kerül, s erre jön rá a tisztítási díj. Sőt szívesen veszik, ha már az építkezés során felkeresik szakembereket, a csatornázási részlegvezetőt a leendő háztulajdonosok. Szívesen adnak segítséget, tájékoztatást arról, hogy hová, milyen, mekkora derítőt építsenek.  Nagyon komoly gondoktól és költségektől kímélhetik meg magukat azok az építkezők, akik kikérik tanácsukat. Olcsóbb és praktikusabb, mintha a vízzárósági vizsgálat során derülnek ki a hiányosságok, annál pedig a fentiek alapján mindenképpen, ha illegálisan tárolják és szállítják a hulladékot. És itt első sorban környezetünk és életünk védelméről van szó, ez, pedig mint tudjuk, nem pénz kérdése.