Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Távhő-támogatás után lakásfenntartási

2011.04.05.

Mint az már ismert a kormány döntése értelmében 2011. április 30-ig, azaz a fűtési szezon végéig a jelenlegi támogatási mértékekkel és feltételekkel maradt a szociális alapú gáz- és távhő-támogatást.


Ezt követően csupán szeptember 1-jétől lesz folytatása, még pedig a lakásfenntartási támogatásba épül be ez a támogatási forma. Ehhez módosították a szociális törvényt, s kibővítették azok körét, akik lakásfenntartási támogatásra jogosultak lehetnek.

 

Szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatásra az lesz jogosult, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó  jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum (28.500 forint) 250%-át azaz 71.250 forintot, és a háztartás tagjainak nincs a szociális törvényben meghatározottak szerint vagyona.  Itt  fontos megjegyezni, hogy nem minősül vagyonnak az a lakás,  amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, illetve nem minősül vagyonnak a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.

A kormány jövedelmi határ módosításával azt szeretné elérni, hogy akik jelenleg energiatámogatásban részesültek, azok szeptembertől közel teljes körben jogosultak legyenek a lakásfenntartási támogatásra..

Új igénylést szeptember 1-től lehet beadni a területileg illetékes önkormányzathoz.

 

Mi is az a fogyasztási egység?

 

A lakásfenntartási támogatás kiszámításánál a távhő-támogatásnál ismert úgynevezett fogyasztási egységet vezetik be. Tehát a háztartás tagjainak összes jövedelmét nem a tagok számával osztják el, hanem kevesebbel. Minden családtagnak más a „szorzója”. Például: egy négytagú család 200.000 ezer forintos jövedelménél az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem 50.000,- forint, hanem 57.142 forint, hiszen az alábbi táblázat szerint nem 4-gyel, hanem csak 3,5-del osztjuk.

 

Iránytű a fogyasztási egységhez

A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

 

Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

 

Mekkora a támogatás mértéke?

 

Fontos azt is tudni, hogy a normatív lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége a lakásnagyság egy négyzetméterre jutó költségének a szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költséget központilag határozzák meg, figyelembe véve, hogyan alakulnak  az energiaárak. Minimuma ismert. Az egy hónapra jutó összege nem lehet kevesebb, mint 2500 forint. Ha már kiszámoltuk a fogyasztási egységet, most ki kell számolnunk, hogy egy négyzetméterre mennyi a törvény által elismert költségünk, mert ennek 30%-a jár, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át ( 14.250 forint).

Ha meghaladja, akkor ennél jóval kevesebb jár, a törvény szerint a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének szorzata.

 

Mi lesz a számlában?

 

Azok a távhő-fogyasztók, akik csak távhő-támogatásban részesültek, de lakástámogatásiban nem, utoljára az  április részszámlájukban találkozhatnak és az elszámoló számlában találkozhatnak a távhő-támogatás jóváírásával. Ezt követően szeptemberig ilyen célú juttatásban nem részesülnek, tehát  senki se lepődjön meg, ha  ez a sor hiányozni fog a számlájából.

Az új támogatási formát csupán szeptember elsejétől lehet kérni az önkormányzat szociális irodájától.