Friss! A DVCSH Kft-nek továbbra is van távhőszolgáltató engedélye

Tovább a részletekre »

Uszodától a szabadstrandig

2010.08.18.

– Idefigyeljen, kánikula van. Nagy melegben nem a melegvízre, a hűsre van szükségünk, hát ezért járok én az uszodába- magyarázza egy úriember.


Fiatal pár simul egymáshoz egy pokrócon.

–      Miért itt napoztok? –  szegezem nekik a kérdést?
–    Mert , itt sokkal olcsóbb a belépő, mint a szomszédban, és tömegnyomor sincs.
Kicsit arrébb  hölgyek beszélgetnek a strand lepedőn, s arra a kérdésre, hogy miért pont a Fabó Éva Sportuszodába jöttek,nyilvánvaló természetességgel adják meg a választ:

–          Ötvenméteres a medence, itt úszni is lehet.

 

Gyerekek játszanak a lelátó fölött, az épület árnyékában. Focisták, most táboroznak, aminek része, hogy uszodába járjanak, s úszni tanuljanak. Vidáman ülnek össze egy csoportkép erejéig, mókázva vitatkoznak, hogy  Ronaldo vagy Beckham utódai lesznek.

–          A szomszédban ott az élményfürdő, lent a szabadstrand, mennyire látszik ez meg az uszoda forgalmán – szegezem Selyem József részlegvezetőnek a kérdést.

–          A korábbi évekhez hasonló időarányos a forgalmunk. Jól látható, hogy a különböző szolgáltatások, nem egymástól vesznek el vendégeket, hanem  új rétegeket céloznak meg és érnek el. Bevallom, egy kicsit féltem attól, hogy a szabadstrand megnyitása majd elvesz a forgalmunkból,de nem így történt. Vélhetően a szabad vizek szerelmeseit találta meg az új szolgáltatás, a sportolni vágyók maradtak az uszodában.

Jó hírként mondja, hogy nem csökkent az egy főre jutó bevételek összege is. Úgy véli, hogy ennek köze lehet ahhoz is, hogy bevezették a karszalagos rendszert. Így kevesebb a lehetősége a bliccelőknek. Hologramot kaptak a bérletek is. Ez az első lépése annak, hogy  kialakuljon az élményfürdővel közös  beléptető rendszer. Valamint a nyáron népszerű volt a családi jegyük, amely révén a család negyedig tagja ingyen jöhetett be, és persze a előnyt jelent az is, hogy továbbra is nagyon kedvező az úszójegy ára, amely kifejezetten azoknak biztosít lehetőséget, akik úszni, és nem strandolni szeretnének. Sokaknak jelentett könnyebbséget, hogy üdülési csekket is elfogadnak.

–          Eddigi adataink alapján úgy tűnik, hogy év végére a tervezett kétszázezres látogatószámot el fogjuk érni.

     Természetesen mindemellett nyilvánvaló, hogy az állapotában teljes rekonstrukcióra szoruló létesítmény működtetése évről évre egyre nagyobb feladatot ró az üzemeltető Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft-re.

 

Átkanyorodik a beszélgetésünk  a szabadstrandhoz, hiszen az önkormányzat a nyári szezonra a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft-t bízta meg az üzemeltetéssel. Ennek lebonyolításában vesz részt Selyem József.

–          Kicsit nehezen indult az áradás miatt a szezon a szigeten. Kétszer kellett elvégeznünk a nyitásra való felkészülést, sőt az épületek árvíz-védelmét is biztosítani kellett, és el kellett végeztetnünk  utána is a kötelező fertőtlenítéseket. Ez többletmunkával és többletköltségekkel járt, de úgy látjuk, hogy minden várakozást felül múlt a strand népszerűsége.  Volt olyan hétvége, amikor 1500-an voltak lent.

Meg tudom, hogy békésen kialakult a strandolók és a horgászok együttélése. Odafigyelnek egymásra, tisztán tartják a pecások a maguk partterületét.

–          Talán csak azt volt nehéz némelyeknek elfogadni, hogy nem korlátlanul szabad a strand, hanem kijelölt vízfelület van. S  bizony a bójasor mögé nem szabad beúszni. Vannak, akik ezt képtelenek megérteni, s állandóan provokálják a vízimentőt.

Szigorú szabályai lettek ugyanis a szabadtéri fürdőzésnek, ma már nem azt jelenti, hogy mindenkinek az csinál, amit akar. Kötöttségek, előírások mellett nyithatta meg a virtuális kapuit a strand, és be kell tartani a használat szabályait az azt ingyenesen igénybe vevőnek. Valahogy úgy változott a helyzet, hogy nem kérhet semmi ellenszolgáltatást az üzemeltető, de számos  szolgáltatást biztosítani kell. Megfelelő számú zuhanyzó, wc, ezt takarító személyzet, tájékoztató, információs táblák, aktuális, friss információkkal, többek között búvárkodásban is jártas vízi mentő személyzet, tisztaság és megfelelő vízminőség.

–          Ez utóbbival sincs gond, folyamatosan ellenőrizzük, s ezidáig minden megfelelő volt.

 

Pikóné Perjési Irén, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója örül, hogy ennyire népszerű lett a társaság által üzemeltetett szabadstrand:

–          Igyekeztünk mindent megtenni az árvízzel súlyosbított szezonkezdés ellenére, hogy városunk lakói jól érezzék magukat. Együttműködve városunk önkormányzatával  megpróbáltunk megoldást találni a vízpótlásra is, hiszen a megfelelő vízminőséget kell biztosítanunk ahhoz, hogy a szabadstrand egész szezonban, augusztus végéig nyitva lehessen. Addig , amíg az önkormányzatnak nem sikerül megszerezni a vízjogi engedélyeket arra, hogy a partfali kutakból történjen a pótlás, jelképes összegért biztosítottuk szükség esetén a  szigeti csápos kutak nyersvizét. Fontosnak tartjuk, hogy munkánkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megvalósuljon városunk önkormányzatának törekvése és egy kellemes kikapcsolódási lehetőséggel gazdagodott településünk.