Friss! Pünkösdi jókívánságok Pintér Tamásnak

Tovább a részletekre »

Ismét pályáztat a Sziget Alapítvány

2008.04.06.

Lakóközösségeknek nem kell megmagyarázni, mivel is foglalkozik a Sziget Alapítvány Dunaújváros. Ismét meghirdeti azt a pályázatot, amely a lakóépületek hőfizikai állapotának javítását szolgálja.

Ismét meghirdeti azt a pályázatot, amely a dunaújvárosi tömbszerű lakóépületek hőfizikai állapotának javítását szolgálja. Ezúttal a fókuszban a – homlokzatok hőszigetelése, – tetők hő-, és vízszigetelése, – külső nyílászárók cseréje, – egyéb hőszigetelő eljárások, kapcsolódó munkálatok (pl.: pincefödém-, belépőfödém hőszigetelés), a KERET Program (mérhető és szabályozható fűtés) kerültek.

De mielőtt az új pályázatot szóba hoznánk, nézzük egy kicsit a múltat.

– A Sziget Alapítványt a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. azzal a céllal alapította, hogy segítse a lakóépületek szigetelését, kigészítve a fűtéskorszerűsítést, ezáltal a fogyasztók saját maguk legyenek képesek a fűtési energiával gazdálkodni. Az országos támogatási rendszer első sorban a nagy költségigényű felújításokra nyújt fedezetet.  Kimaradtak a kisebb energiatakarékossági beruházások. Ezt a szerepet tölti be az alapítvány – magyarázza Kerekes Judit, a kuratórium elnöke.

 Az önkormányzat rendszeresen támogatja az alapítvány működését, idén 15 millió forint áll a rendelkezésükre.  A működés technikai feltételeit a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft biztosítja.

 

Mire elég a 15 millió?

 

Kelemenné Horváth Mária, az alapítvány kuratóriumi titkára nem elégedetlen. Természetesen nem tudnak minden sikeres pályázónak támogatást adni.  Három–négyszeres  a beadott és hibátlan, de forráshiány miatt nem támogatott pályázatok aránya:

– Tavaly negyvenkilenc nyertes pályázatunk volt. A harmincegyezer forint támogatás volt a legalacsonyabb összegű, másfél millió forint volt a legmagasabb. Az alacsonyabb pályázati összegek általában a KERET-program azaz a fűtéskorszerűsítés bevezetését a magasabb összegűek a pince födém cseréjét vagy a lépcsőházi ajtó cseréjét, a lapostető hőszigetelését, vagy homlokzati fal hőszigetelését támogatják.

– Fontos szempont az, hogy minél hamarabb  megtérüljön a beruházás – fűzi hozzá Kerekes Judit.

 

Előpályázat és megvalósítás

 

– A pályázat lényege, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtunk a lakóközösségeknek, ám igazoltan rendelkezniük kell a beruházáshoz szükséges pénz 70 százalékával, azaz egy elkülönített számlán ennek már a pályázat idején rendelkezésre kell állnia.

A nyolc esztendő alatt pontosan kidolgozottan és gördülékenyen folynak a dolgok. Egy előpályázaton mérik fel az igényeket, melyik közösség milyen beruházást szeretne elvégezni. Ezzel együtt, írnak ki minősítőpályázatot a vállalkozóknak is:

– Nagyon fontos, hogy  nem csupán támogatást ad az alapítványunk, de igyekszünk a legjobb áron elvégeztetni a munkát, s azáltal, hogy az összes megbízást az a vállalkozó kapja meg, amelyik a legkedvezőbb feltételekkel vállalja a munkát. Ezt önállóan egyetlen társasház sem tudná megcsinálni, hiszen nem tudnak mennyiséget felmutatni – magyarázza  Kelemenné Horváth Mária. – A beszállítókat minősítjük, az alapítvány külön bizottsága vizsgálja meg a beadott anyagaikat. Éppen ezért kérünk tőlük olyan igazolásokat, amelyek birtokában nem csupán az árról dönthetünk, hanem arról is, hogy képesek-e megbízható minőségben és határidőben elvégezni a beruházásokat. A nyertes köteles megfinanszírozni a munkálatokat, s csupán annak elvégzése és átvétele után kapja meg járandóságát. Sőt, ha a határidőből kicsúszik kötbért is köteles fizetni.

Nem csupán vissza nem térítendő támogatással, a vállalkozók körültekintő kiválasztásával támogatja az alapítvány a lakóközösségeket, hanem az építkezések alatt  műszaki ellenőrt is biztosít, hogy valóban úgy készüljenek el a munkák, ahogy vállalták. Sőt az alapítvány a közös képviselővel együtt rendelkezik a kifizetésekről.

És a házak?

A második menetben írják ki a végleges pályázatokat. A lakóközösségek ekkor már  pontosan tudnak a költségekkel kalkulálni, hiszen addigra lezárult a vállalkozók előminősítő pályázat,s a vállalkozási díjakat addigra már arányaiban ismertek.  A vállalkozóknak is lehetőségük van a pontos ajánlat megtételére.

A közösségek pályázatát egy másik bizottság véleményezi. A kuratórium döntésnél a legfontosabb rendező elv a megtérülés. Amelyik beruházás a legrövidebb idő alatt megtérül, előre kerül a listában.

– Nagyon sokrétűen és alaposan végzi a bizottság a munkáját –  jelenti ki Kelemenné Horváth Mária. – Természetesen előnyt élveznek ebből adódóan azok, akik kisebb értékű beruházásra nyújtják be pályázatot.

– A kuratórium minden tagja, a bizottsági tagok rendkívül fontosnak tartják azt az ügyet, amit szolgálunk. Ezért is tesszük mindezt társadalmi munkában,. Elsődleges célunk ugyanis,  hogy hozzájárulhassunk a lakóépületek korszerűbbé tételéhez. – zárja le a beszélgetést Kerekes Judit, a kuratórium elnöke.

                                                                ***

 

E hónap végéig lehet beadni az előminősítő pályázatot vállalkozóknak és az előpályázatot a lakóközösségnek. A pályázati anyagokat a Sziget Alapítvány irodájában lehet igényelni a polgármesteri hivatal 808. szobájában. A részletes pályázati felhívást az alábbiakban olvashatják.

 

Kapcsolódó dokumentumok: